Најновије

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК СВЕ ДЕМАНТОВАО: Трамп тврди да је са Зеленским разговарао о корупцији, а не о Бајдену

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ништа погрешно није рекао током телефонског разговора са украјинским колегом Володимиром Зеленским.

Доналд Трамп се правда (Фото: Јутјуб)

"Волстрит џурнал" је објавио, позивајући се на неименоване изворе, да је Трамп вршио притисак на Зеленског да истражи Хантера Бајдена, сина демократског председничког кандидата и бившег потпредседника САД Џоа Бајдена.

Трамп је рекао да је имао одличан разговор са Зеленским 25. јула и да нема проблем са тим да његов лични адвокат Рудлоф Ђулијани сведочи пред Конгресом.

Амерички председник је рекао да је Бајден "направио грешку када је рекао да никада није причао са сином".

"Причао је са својим сином, поново је лагао. Не желим да нанесем штету Бајдену, али он се понео веома непоштено", казао је Трамп.

Шеф украјинске дипломатије Вадим Пристајко негирао је јуче да је Трамп у телефонском позиву у јулу вршио притисак на украјинског колегу да покрене истрагу против сина америчког демократског председничког кандидата Џозефа Бајдена.

Пристајко је рекао да је Украјина независна држава и да неће стајати ни на чију страну у америчкој политици, чак и ако би "у теорији" Кијев био у позицији да учини тако нешто.

Хантер Бајден је радио за једну украјинску компанију за гас.

Трамп је раније рекао да је Бајден, док је био потпредседник САД, непримерено вршио притисак на Украјину да отпусти тужиоца који је истраживао његовог сина, додајући да новинари треба да истрају у том случају. Амерички медији претходно су објавили да је један узбуњивач из редова обавештајне заједнице поднео пријаву генералном инспектору америчких обавештајних служби, узнемирен због обећања које је председник Трамп, наводно, дао извесном страном лидеру.

Трамп је у петак рекао да је пријаву поднео "политички пристрасан узбуњивач", али и додао да не зна ко ју је поднео.

Трампов разговор са Зеленским истражују демократе, који испитују да ли су Трамп и његов адвокат Ђулијани покушали да манипулишу украјинском владом у помагању Трамповој предизборној кампањи тражећи информације које би могле бити штетне за Бајдена, његовог противкандидата за председника САД.

Бајден је осудио извештаје да је Трамп вршио притисак на украјинског колегу да истражи пословање његовог сина.

"Уколико су ти извештаји тачни, онда заиста нема краја спремности Трампа да злоупотреби своју моћ и понизи нашу земљу", навео је Бајден у саопштењу.

Он је додао да би Трамп требало да објави транскрипт телефонског разговора са Володимиром Зеленским из јула, "како би амерички народ могао сам да суди о случају".

Прочитајте ОВДЕ зашто се Русија одлучила да унапреди балистичку ракету Калибар.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА