Најновије

ЛИНТА ОЛАДИО ГРАДОНАЧЕЛНИКА ВУКОВАРА: Није била агресија Србије на Хрватску! Туђманов усташки режим напао је Југославију!

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта критиковао је градоначелника Вуковара Ивана Пенаву због изјаве да Хрвати у Вуковару од Србије очекују признање и покајање за почињени чин агресије 1991. године.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

"Пенава је један од многих хрватских политичара који понавља бесмислену лаж да је Србија заједно са крајишким Србима тобоже извршила агресију на Хрватску, а да је Хрватска била жртва агресије. Права истина јесте да је усташки режим Фрање Туђмана формирао паравојне формације и извршио агресију на Југославију и српски народ с циљем стварања етнички чисте Велике Хрватске по узору на геноцидну НДХ", навео је Линта у изјави за медије.

Како је рекао, агресију на Вуковар извршила је паравојска ХДЗ-а на челу са "ратним злочинцем Томиславом Мерчепом", а прве жртве у пролеће и лето 1991. године у Вуковару и источној Славонији били су Срби.

Због тога, тврди Линта, Пенава не дозвољава да Срби поставе спомен плоче на многим местима у Вуковару где су зверски убијени и мучени српски цивили.

Линта поручује да српски народ очекује од Хрватске да се суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу и да призна и покаје се за почињени геноцид у НДХ, као и за почињену агресију и етничко чишћење Срба из Крајине и десетина хрватских градова током 1990.-1995. године.

Такође, додаје, српски народ очекује да Хрватска укине срамну и скандалозну Декларацију о Домовинском рату коју је Хрватски сабор усвојио 2000. године и у којој стоји да су Србија, ЈНА и крајишки Срби тобоже извршили агресију на Хрватску.

"Тек након јасних порука из Хрватске о признању и покајању и укидања поменуте Декларације стварају се услови за сваку сарадњу и колико толико нормалне међукомшијске односе", закључио је Линта.

Прочитајте ОВДЕ шта је открио први судија УНМИК-а на КиМ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА