Најновије

Америчка војска деценијама није ратовала против правог непријатеља: Ево шта ће се десити у сукобу са Русијом, Кином и Ираном

Америчка флота није била у рату од 1945., ваздушне снаге од 1975, а војска од жестоке борбе у Вијетнаму. Бомбардовање беспомоћних сељака, што је главна функција америчке војске, није рат.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Пише: Фред Рид

У продуженим периодима мира, који укључују бомбардовање сељака, војска има тенденцију да не дође до већег рата током каријере оних који су тренутно у служби. Зато команданти раде оно што им олакшава живот, оно што морају да ураде за дан како би имали прихватљиве извештаје о кондицији. То не укључује указивање на неадекватност обуке или опреме.

Такође не укључује ни препоруке о повећању трошкова за уклањање недостатака. Такође не укључује препоруку веома скупих, мобилизационих вежби које би преусмериле новац од новог оружја.

Тако оклопна команда има довољно резервних стаза за обуку, али недовољно за тенкове тешке артиљерије у продуженој борби. Када зашкрипи, испостави се да добијање додатних стаза захтева нове уговоре са произвођачима, који су затворили производну линију. Исто важи и за филтере за ваздух, код Форт Кампела није било пуно песка, али јесте у Ираку. Свакодневне ствари попут МРАТ и чизми, нема у довољним количинама.

Неке ствари једноставно не функционишу како се очекује. 

Регрутација

Сједињене Државе не могу се борити у великом, копненом рату против рецимо Русије, Кине или Ирана. Такав рат би захтевао регрутацију. Јавност то не би поднела. Америка више не ужива ону врсту патриотског јединства какву је имала на почетку рата против Вијетнама. Неће прихватити велике жртве. Људи су данас далеко спремнији да не послушају савезну владу. Имајте на уму да су многе државе легализовале марихуану у супротности са савезним законом. Сваки покушај регрутовања резултирао би широком грађанском непослушношћу.

Морнарица

Постојећа флота никада није била изложена борби и не мисли да ће икада бити. Већина америчких бродова је ненаоружана. Један погодак противбродске ракете би их уништио. То важи и за бродове Aegis класе Tico као и за новије Arleigh Burkes.

Носач авиона је мехур млазног горива омотан око високог експлозива. Импликације су велике. Понирање хиперсоничне, крајње вођене балистичке ракете, пробијање пилотске кабине и експлодирање у палуби хангара, захтеваће годину дана поправке. Руси и Кинези развијају – развијали су – ракете посебно за уништење носача. Имајте на уму да је домет неких од ових пројектила много већи од борбеног радијуса носача авиона. 

Морнарица претпоставља да га не могу погодити.

У Вијетнаму, Амерички рат су водила жилава деца, често из руралних средина која су била упозната са оружјем и напорним физичким радом. Дисциплина, ако не прилично брутална, била је близу томе. Физички захтеви су били високи. 

Америка данас има војску корумпирану социјално-правном политиком. Регрути више нису сеоски дечаци који би могли да секу дрва. Гојазност је честа. Пентагон је смањио физичке стандарде, сакрио расне проблеме, ублажио вежбе. Официри се плаше великог броја жена војника које се сада налазе на борбеним положајима. Једна притужба на сексизам и каријера се завршава.

У време продуженог мира официрски труп пропада. Сви официри су политичари, посебно изнад нивоа потпуковника. Нећете бити унапређени ако сугеришете да високи официри лажу из политичких разлога, као што инсистирају на томе да је рат у Авганистану добијен. Мирно време охрабрује каријеристе који напредују без много таласања. 

Данашња војска неће успети у било чему што личи на једнаке борбе против Авганистанаца, Руса или Иранца. Америчка војска није успела да савлада афганистанске сељаке током осамнаест година са огромном предношћу у ваздушној снази, оружју, оклопу, артиљерији, медицинској нези и ПКС-овима. Шта мислите шта би се догодило ако би морали да се боре против талибана под једнаким условима?

Будућност је непријатељ садашњости

Војска сада није спремна за прави рат, јер је њен фокус увек на споредним стварима. На пример, морнарица сада не може да победи хиперзвучне противбродске ракете, али ће моћи, једног дана, можда, са готово магичним ласерима који су још у фази развоја. Они ће усмерити пуно новца за Raytheon или Lockheed Martin или нешто друго, без обзира раде ли или не, што и није важно јер нико заиста не верује да ће доћи до озбиљног рата.

Ово је уобичајено размишљање. Америка је у процесу набавке интерконтиненталних нуклеарних бомбардера Б-21 по застрашујућој цени. Они ће бити бескорисни, осим у нуклеарном рату, када би и даље били бескорисни јер би ИЦБМ-ови већ претворили циљеве у ужарене рушевине када би Б-21 стигли тамо.

Укратко, много оружја се купује из економских разлога, а не ради рата. 

Тешко је бити у стварном рату. Постоје оштећења у биткама и велики губици. То није важно у данашњим, ратним, војним борбама. Америка не може заиста да изгуби, само може да се истроши и оде. Ако САД „изгубе“ у Авганистану или Сирији, то неће бити битно за Американце, а само неколицина ће то и приметити.

Будући да се Америка увек бори из добро заштићених база и аеродрома, може себи да приушти употребу оружја за које је потребно пуно одржавања, често укључујући рад на високим технологијама. У правом рату, не.

У Другом светском рату борбени авион био је само неправилно обликован камион: мотор, ветробранско стакло, гуме, мотор, жичани метал. Ако би се неко вратио пун рупа, посаде за поправку, уз праву обуку, могле би их брзо поправити. 

Након Великог рата, амерички авиони су готово увек летели из релативно сигурних база. На пример, у Вијетнаму превозници никада нису били у опасности. После Вијетнама, ваздухопловне снаге су ретко претрпеле и борбену штету. Пошто су САД увек нападале крајње инфериорне непријатеље трајање поправке је престало да буде важно.

Али сада имамо Ф-35, најновију летелицу која чини све и има гротескну цену. Изгледа да је лоше дизајнирана и да има бескрајних проблема. То је краљица хангара са врло слабом спремношћу и која захтева сложено електронско одржавање често у удаљеним ешалонима.

Тако се не бори у правом рату.

Како се ратови завршавају

Обично не по плану. Погледајте историју:

Амерички грађански рат је требао да траје један дан, трајао је четири године и било је 650.000 мртвих. Наполеон је мислио да ће се његов напад на Русију завршити с Французима у Москви, а не с Русима у Паризу – што се и догодило.

Први светски рат требало је да траје недељама и да буде рат покрета-четири крваве године рововског ратовања. Немци нису очекивали да ће Други светски рат да се заврши са руском пешадијом у Берлину. Американци нису мислили да ће изгубити у Вијетнаму, а Руси у Авганистану. И тако даље.

То се делом дешава и због тога што су војници препуни самопоуздања, што је предуслов за посао. Не можете рећи маринцима да су у најбољем случају осредња пешадија или морнарица да је у основи циљна група. Уместо тога, за америчке оружане снаге се увек каже да су најбоље опремљена, најбоље обучена, најхрабрија војска коју је свет икада видео. Проблем је што нису.

Нуклеарни рат

Неизмерно глупи људи говоре о нуклеарном рату као о победи. Размислите: амерички градови се не могу прехранити. Три дана без испоруке хране и Њујорчани би очистили полице супермаркета. Након седам дана би убили за конзерве туне. Након две недеље јели би једни друге. Врло мало нуклеарних бомби на транспортним чвориштима месецима би спречавало дистрибуцију хране. Чак и мање кобалтних бомби, дизајнираних да произведу максимално дуготрајну радијацију, учинили би пољопривредне појасеве смртоносним и радиоактивним деценијама.

„Интелектуалци одбране“, обично довољно глупи да би требало да живе на дрвећу, брбљају о ескалацијској доминацији и фактору застрашивања и непропусној ракетној одбрани. Оно што им стварно треба јесте претплата на Pornhub Premium.

То је разлог зашто је заиста, заиста, лоша идеја имати инфериорне мамине дечаке на позицијама са којих могу да започну рат.

Иран одлучио да ослободи британски танкер! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА