Најновије

ЈОШ 70 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ТИТОВЕ КРЕДИТЕ: Јутрос смо поново "одрешили кесу" због дугова старих више од 40 година

Рано јутрос Србија је из буџета исплатила тачно 69,7 милиона евра по основу зајмова из периода седамдесетих и осамдесетих година које су Титови премијери узимали од светских кредитора.

Јосип Броз Тито (Фото: Јутјуб)

Након што је Србији пре тачно седам дана на наплату дошло 11,5 милиона евра по истом основу, држава је и јутрос из народне благајне исплатила скоро 70 милиона евра.

На наплату нам је дошао део зајма узетог пре око 40 година од Париског клуба поверилаца и то: 54,1 милион евра по основу главнице и 15,6 милиона по основу камате. Овај кредит на наплату је календарски заправо дошао јуче, али је из буџета Србије исплаћен јутрос с обзиром на то да је дан када је долазио на наплату 22. септембар био недеља.

Претходне недеље Србија је из буџета исплатила 11,5 милиона евра по основу зајма од Светске банке, односно њеног огранка Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) и то: 9,4 милиона евра по основу главнице и 2,18 милиона по основу камате.

Србија, иначе, обавезе према кредиторима из периода СФРЈ није отплаћивала од маја 1992. до априла 2002. Споразуме о њиховом регулисању са Париским и Лондонским клубом и са Светском банком закључила је од 2001. до 2005. Тако јој у овој години на наплату долази 340 милиона евра кредита. Лондонском клубу треба да вратимо 151 милион евра, Париском клубу 121 милион евра и Светској банци 65 милиона.

Током седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Данас највише дугујемо Париском клубу - око милијарду евра код кога се као република пре четири деценије задужила за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка (700 милиона евра) односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још дуго отплаћивати и Кини (15,9 милиона) и Кувајту (253,1 милион).

У Народној банци Србије потврдили су наведене податке за “Блиц Бизнис”. Раније су нам рекли и да држава у овој години мора да отплати нешто више од 202 милиона евра дугова из периода седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века. У централној банци су додали и да по основу старих дугова Србија редовно отплаћује и обавезе према Кувајту и Кини.

Суседне државе истовремено се много мање задуживале, али и биле уредније у отлати старих кредита. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона, годину дана касније. Последњу рату од укупно 525 милиона долара Словенци су исплатили 1995. године, потврдили су нам у тамошњој централној банци.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Тито лично сакрио.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА