Најновије

Весић најављује гондолу упркос "хистерији мањине", Бастаћ поручује - Не постоји нормална особа која би ушла да се вози на тој жичари!

Заменик градоначелника Београда Горан Весић поручује да ће Београдска гондола бити изграђена "упркос хистерији агресивне мањине". Председник општине Стари град Марко Бастаћ, с друге стране, поручује жичаре неће бити.

Горан Весић (Фото: Јутјуб)

У јеку расправе о грађевинским пројектима у главном граду, прича о београдској гондоли поново је актуелизована.

Упркос "хистерији агресивне мањине", како каже заменик градоначелника, град је одлучан у намери да изгради жичару. Опозиција поручује - неће моћи.

Док се преслаже кроз 41.400 "коцкастих чинова" и суши после "Карнегијевих бујица", Београд би, према најавама заменика градоначелника Горана Весића, поново да гледа горе - у фокусу висине Калемегдана.

"Гондола ће бити изграђена упркос хистерији агресивне мањине. Београд ће добити гондолу која ће повезивати Калемгдански парк и Ушће, као што гондолу имају Јерусалим, Њујорк, Салцбург, Кобленц и многи други градови", казао је Весић за "Блиц".

Председник општине Стари град Марко Бастаћ, с друге стране, обећава да се неће градити жичара на Калемегдану.

"Јер не постоји нормална особа која би ушла да се вози на тој жичари када знамо да су коцке које си (Весићу) набавио на Тргу Републике имале рок трајања десет дана", казао је Бастаћ.

Највећа европска организација посвећена очувању културног наслеђа "Европа Ностра" објавила је још 30. јула да је пројекат београдске гондоле законски споран, без јасне сврхе и утемељења и да би таква изградња имала разарајуће последице на аутентичност и интегритет културног наслеђа које је симбол главног града.

А протеклих дана, симбол једног дела града биле су бујице иако киша није падала. Данас, за станаре Дорћола и Палилуле, након пуцања водоводне цеви и санације, барем вода више није проблем. Али има других проблема, кажу грађани са којима је разговарала екипа новинара.

"Немамо интернет, кабловску, ма на ивици живаца."

"Хирошима, уствари Нагасаки!"

"Свуда у свету проблеми кад се гради улица, хоћемо улице, а нећемо проблеме."

"Ово је само луд могао да смисли оволико радова одједном."

Заменик градоначелника најављује другачију слику за прву недељу октобра. Весић каже да се са радовима у овом делу Београда касни јер су инсталације испод улица старе и нису тачно уцртане.

Бастаћ не прихвата објашњења, већ поставља питања.

"Када ћеш да покажеш све књиге надзора које штите све ове твоје бесмислене, прескупе и штетне радове у Београду? Када ћеш да нам кажеш чија је фирма преко које си набавио коцке на Тргу Републике? И када ћеш да поднесеш оставку и спасиш све ове грађане у Београду које малтретираш већ месецима", упитао је Бастаћ.

Због репризе са коцкама на Тргу и Транспарентност Србија тражили је одговоре, тј. информације од јавног значаја.

"Тражили смо документе о пријему претходно изведених радова, да ли се поштовао уговор. Дакле, неко у целој причи мора бити крив и то је једна од информација које би требало да се добију. Кажем требало, јер одговори не стижу увек", каже Немања Ненадић из Транспарентности.

За град је ипак најважније да се храпав коловоз претвори у раван и то, како тврде, без уложеног динара. А онда, правац Калемегдан - само, хоће ли тај поглед бити довољно хистеричан?

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Весић још најавио а може да буде проблем за житеље Београда.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА