Најновије

Eво шта је ректорка поручила Вучићу на његове "замерке" што је подржала студенте

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић изјавила је да је уверена да ће Одбор за професионалну етику испунити рок који је договорен са студентима који су блокирали зграду Ректората, и 4. новембра дати коначни суд да ли је докторат министра Синише Малог плагијат или не. Поводом замерки председника Александра Вучића на исход блокаде Ректората, ректорка је поручила да је професор дужан да буде уз студенте чак и кад се не слажу и не разумеју.

Ректорка БУ (Фото: Јутјуб)

Студенти који су 12 дана држали у блокади Ректорат дали су јутрос кључеве зграде ректорки Универзитета у Београду Иванки Поповић, након што су јуче добили обећање да ће Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду до 4. новембра дати коначан суд да ли је докторат министра финансија Синише Малог плагијат или не.

Ректорка Поповић је истакла да је веома важно што је ситуација решена у оквиру академске заједнице и иначе сматра да да је добро да се академска питања решавају у оквиру академске заједнице.

Додала је да и даље сматра да блокада није била најбољи начин да се дође до решења, али је констатовала и да је то вероватно до разлике у годинама између ње и студената.

"На Универзитету постоји друга традиција активности које могу да буде блиске револуционарним: '68, па деведесете године (...) Мислим да када смо почели да разговарамо у оквиру онога што су надлежности Универзитета, да је то био кључни тренутак када су наши разговори постали плодоносни", оценила је ректорка.

Упитана да ли је претходних 12 дана било притисака на њу, Поповић је казала да "уколико мислите да је интересовање за оно што се дешава вид притиска, онда је било много интересовања", али и да сматра да су они који су се интересовали, то чинили зато што им је стало до Универзитета и зато што га поштују.

Коментар на исход блокаде Ректората дао је и председник Србије Александар Вучић. Након што је јуче из Њујорка поручио да "подржава љубав између ректорке и студената" и да је "супер што није радила 12 дана", данас је у изјави за Пинк, коментаришући догађаје на Универзитету, казао да је "Ђура дошао, мало те тукао и онда си рекао ја подржавам то што Ђура ради".

"Хтела бих да кажем да иако нисам седела у својој канцеларији, да сам много радила ових 12 дана. То није била никаква пауза. Професори су дужни да буду уз своје студенте чак и кад се не слажи и не разумеју, зато што смо ми јединствена заједница. Не бих имала шта да кажем на причу коју сте испричали", казала је Поповић осврћући се на изјаве шефа државе.

Објашњавајући даље процедуре у вези са случајем доктората министра Малог, Поповић је објаснила да Факултет организационих наука (ФОН) има рок да до 26. октобра Одбору за професионалну етикуту одговори на питања која је Одбор имао за њих, а да ће Одбор, иако има рок од 120 дана, коначан суд дати до 4. новембра као што је и договорено са студентима који су блокирали Ректорат.

"Имајући у виду колико је (овај случај) у жижи јавности, мислим да су и Сенат и Савет схватили да је у интересу Универзитета да се уз сагласност Одбора, тај рок скрати на седам дана, и захвална сам члановима Одбора што су прихватили скраћење рока, зато што су себи ставили већи временски теснац, и на тај начин ће окончати поступак и пре него што је прописима предвиђено", истакла је Поповић.

На питање шта ће се догодити ако одлуке не буде до тога датума, ректорка је рекла да не може да замисли да се Одбор неће држати договореног. "Као што се држим речи које ја дајем, тако да очекујем да и други поштују задату реч", поручила је.

Подсетила је и да Универзитет раније није имао одговарајућу процедуру за случајеве радова код којих се сумња на плагијат, и да је ово први пут да се такав поступак спроводи.

"Увиђају се слабости, свакако ће бити ревизије да скратимо тај поступак, али морате имати у виду да су све то дуготрајне процедуре које пролазе кроз разне нивое провера (...) али сигурно неће трајати пет и по година", обећала је Поповић.

Истакла је и да је Универзитет у Београду институција од националног значаја, старија од државности Србије, и да државу виде као партнера, а не као некога ко би им правио проблеме. "И ми не очекујемо то од државе", казала је Поповић.

Синани: Чули смо спиновања и непримерене изјаве

Професор Филозофског факултета Данијел Синани, који је учествовао у преговорима на Ректорату, је оценио да је исход блокаде победа Универзитета.

"Од тренутка кад сам се укључио, прешли смо на разговоре, а не на преговоре. Ми нисмо два тима, на истим смо позицијама, само треба да видимо како да дођемо до онога што нам је заједнички циљ. Студенти су имали разумевање за то шта је у нашим надлежностима, а шта није, јер то је често неспоразум. И све је даље било јако једноставно", објаснио је Синани.

Казао је да је сада важно да се коначна оцена доктората министра Малог добије у договореном року, без притисака и прејудицирања.

Упитан шта ће се догодити уколико Одбор оцени да је ипак реч о плагијату, Синани је казао да су процедуре ту јасне и да се у том случају одузима докторска титула, док све остало није у надлежности Универзитета.

"Ми смо чули непримерене изјаве, погрешно интерпретирање проблема и спиновање, али то није на нама. Одрасли смо људи, видећемо да ли они који су најодговорнији у држави имају снаге да се са тиме носе, ако се покаже да је плагијат", казао је Синани.

Оценио је и да је ситуација са блокадом зграде Ректората изузетно брти решена, за само осам радних дана, подсетивши да су неке сличне ситуације у ранијем периоду умеле да трају месецима.

Прочитајте ОВДЕ  ко се то ценка са Вучићем.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА