Најновије

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАРИ: Како се спасити од ракете „Циркон“ која за 60 секунди прелети 160 км?!

Руске хиперзвучне ракете „Циркон“ представљају изузетно велику опасност за америчку ратну морнарицу. То се пре свега односи на носаче авиона, јер је ова ракета и намењена за такве задатке. Ради се о пројектилу који може да достигне брзину које је незамислива (11,000 км/ч). Управо ова брзина не оставља практично никакво време за евентуалну реакцију система ПВО/ПРО.

Руске хиперзвучне ракете „Циркон“ (Фото: РИА)

Амерички војни експерти су своју озбиљну забринутост услед скоре појаве нове руске хиперзвучне ракете „Циркон“, поделили са читаоцима сајта “Popular Mechanics”.

Налазимо се на корак од почетка њене серијске производње. Прву ракету типа „Циркон“ ће највероватније добити нападне нуклеарне подморнице класе „Јасењ“. Њена практична тестирања ће се обавити наредне године, а лансираће је атомска подморница „Казањ“.

Гигантска брзина ове ракете унемогућава њено обарање, јер не оставља практично нимало времена за реакцију. После старта „Циркон“ је у стању да изузетно брзо одлети на висину од 30 км и устреми се на циљ. При брзини од 8 маха ракета за свега један минут може да прелети растојање од 160 километара. Снажни осматрачки радар SPY-1 који је интегрални део ПВО/ПРО система Aegis (налази се на америчким ракетним крстарицама класе Ticonderoga) може да детектује опасност на даљини до 300км. Наравно, ово је податак који се односи на циљеве који лете на великој висини. Дакле у најидеалнијим условима америчка крстарица мора у наредна два минута да организује пресретање уоченог циља, да не би била погођена.

Али уколико „Циркон“, као и остале противбродске ракете руског порекла, према свом циљу лети на изразито малој висини „практично једри на таласима“ онда је њен погодак неминован! Наиме, радарска станица SPY-1 овакав тип циља уочава на свега 50км. Ово значи да посади брода остаје свега 20-ак секунди да пресретне ракету, што је немогућ задатак.

Шта је решење

Према америчким војним експертима за решавање овог веома комплексног проблема постоје две опције:

Прво, неопходно је на великој висини разместити радарско-осматрачке станице. Тако нешто већ имамо у пракси. Наиме, два аеростата са радарском апаратуром JLENS се налазе у сталном дежурству чувајући источне обале САД од потенцијалног ракетног напада на Вашингтон.

Друго, потребно је све системе противракетне одбране увезати помоћу нових облика управљања, а то су системи који почивају на вештачкој интелигенцији. Њихова ефикасност у брзом доношењу исправних решења је далеко већа него када овим системима управља људски фактор. Међутим, ово има и своје ризике уколико се пресретање изводи у рејону где је интензиван цивилни ваздушни саобраћај.

Треба напоменути да је радарски комплекс JLENS намењен искључиво за детекцију нисколетећих крстарећих ракета. Од хиперзвучне ракете која лети и до 10 пута брже од звука САД у овом моменту немају адекватну заштиту.

Руски председник о ракети “Циркон”

Напомињемо да је 20.фебруара ове године председник Руске Федерације Владимир Путин, приликом обраћања Федералном парламенту рекао, да ће нова хиперзвучна ракета „Циркон“ летети брже од 9 маха. Ова ракета ће моћи да нападне циљеве на даљинама и до 1,000 километара. Претпоставља се да ће овим типом ракете бити наоружани површински ратни бродови и подморнице, како перспективни, тако и они који се већ налазе у оперативној функцији.

Према мишљењу западних војних експерата максимална крстарећа брзина ракете „Циркон“ би могла да достигне 11,000 км/час. Ово је дупло више него што се раније претпостављано. Према речима руског контра-адмирала у пензији и хероја Русије др Всеволода Хмирова, ракете ће гарантовано уништити свој циљ на даљини до 500км. То ће се реализовати у временском опсегу од највише пет минута после лансирања.

Погледајте ОВДЕ узнемирујуће фотографије ликвидације египатских шпијуна од стране џихадиста!

Извор: bog-rata. com

 

 

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА