Најновије

ФРАНЦУСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ ЛОВИЛИ СРБЕ ПО БОСАНСКИМ ПЛАНИНАМА! Нису хтели против нас, а онда је дошао Ширак! Шокантне тврдње! (ВИДЕО)

Књига француског новинара и публицисте Венсана Нузила "Убице Републике" ("Les tueurs de la République"), која је пре неколико година објављена у Француској, бави се убиствима и специјалним операцијама тајних служби у француским зонама утицаја у Африци, али и на Блиском истоку и у Југославији.

Француски специјалци (Фото: јутјуб)

У интервјуу, аутор открива како је једна таква операција спроведена у Босни и Херцеговини у којој је "елиминисан" босански Србин оптужен за ратне злочине, али и о улози фрнцуских специјалаца.

Током рата у бившој Југославији за операције „Омо“ су били задужени Франсоа Митеран и Жак Ширак.

- Митеран се устезао да се изјасни против Срба, важио је за србофила, говорио је да не треба „додавати рат на рат“. Са доласком Ширака наступио је заокрет. Тек што је изабран за председника, 1995. године, суочио се са кризном ситуацијом, када су трупе Ратка Младића у близини Сарајева заробиле око триста плавих шлемова, међу којима је било стотинак француских војника. Ширак је био бесан и понижен и спремао се да узврати.

Војска га је саветовала да пошаље командосе да ослободе заробљенике и убију српске војнике. План је био да се пошаље више од 250 војника и четрдесетак хеликоптера. У исто време је Јелисејска палата упутила генерала Бертрана де ла Пресла да преговара са Младићем и Радованом Караџићем. Преговори су успели, војници су ослобођени и операција је отказана. Потом се догодила Сребреница и саветовано му је да пошаље падобранце како би спасао цивиле. Ширак је проценио да је то сувише ризично, да би могао да изгуби педесетак војника у моменту када је тек ушао у Јелисејску палату. У том тренутку је био спреман да нареди убиство лидера босанских Срба. Смирио се када је потписан мир у Дејтону, који су наметнули Американци, а не Европљани - каже Нузил.

Операција „Омо“ је спроведена нешто касније.

- Од лета '97. до краја '98. постојао је јак притисак на Французе да ухвате осумњичене за ратне злочине у њиховој зони. Хашки трибунал их је оптужио да се не труде и да штите осумњичене. На мети се нашао Драган Гаговић, бивши шеф полиције у Фочи, који се крио у француској зони - прича Нузил.

Француске специјалне јединице су му поставили заседу. Њени припадници су се маскирали у војнике СФОР-а, једна екипа је била задужена да о његовом доласку обавести другу екипу која је поставила барикаде на путу. У аутомобилу је, међутим, било петоро деце, од једанаест до дванаест година, која су се врац́ала са турнира у каратеу. Операција је требало да буде прекинута због непредвиђеног присуства деце, али прва екипа није упозорила другу, или друга то није узела у обзир. На аутомобил су испаљена 22 метка и он се срушио у оближњи јарак. Гаговић је убијен, а право је чудо што су деца преживела. Званична верзија је била да Гаговић није хтео да се заустави на барикади и да је на њега пуцано из легитимне одбране. Извори из војног врха су ми потврдили да је наређење било да га уклоне.

- Једни друге су оптуживали да су се договорили са Слободаном Милошевићем да не ухвате Караџића и Младића. Американци су говорили да су Французи у директној вези са Караџићем, што се касније показало тачним, јер је један француски војник, који је био посредник, осуђен. Мостови нису срушени, укључујући и период када се трагало за ратним злочинцима. Французи су са своје стране сумњали да су Американци у Дејтону постигли договор са Милошевићем о потписивању примирја, под условом да се не дирају Караџић и Младић. Уместо да су сарађивали на њиховом хватању, ове две службе су биле у конкуренцији и међусобно су се оптуживале - појашњава драјцуски новинар.

Он додаје да многима није ишло у прилог да се Караџић и Младић ухапсе сувише рано. Постојао је политички притисак Трибунала, па су морали нешто да предузму, али тек касније су уложена значајна средства како би Караџић  био ухваћен.

Ширак и Клинтон су на неформалан начин разговарали о томе да се они „неутралишу“.

- О томе нема писаног трага, али ми је то поново потврђено након објављивања књиге. Током потписивања мировног споразума у Дејтону, Клинтон и Ширак су говорили о могућности да Караџић и Младић буду неутралисани, што би могло да значи и у политичком смислу. То је, уосталом, била улога Милошевића у Дејтону, да се склоне Караџић и Младић - каже Нузил.

А потом, уколико сувише буду сметали, да се елиминишу. Та могућност је споменута, француска и америчка обавештајна служба су на томе радиле, иако можда нису заиста намеравали да их убију.

Француска обавештајна служба била је активна и на Косову, где је подржала ОВК. Нузил у књизи помиње агента ДГСЕ који је био задужен за ту везу, Арноа Данжана. Он данас има високу функцију у Европском парламенту, где се бави питањима безбедности и одбране, као и односима са НАТО савезом.

- Француска није хтела да отворено сарађује са ОВК, јер је знала да њихови циљеви могу да буду супротни француским, али је обавештајна служба сматрала да имају политичку улогу, па је Данжан добио задатак да са њима ступи у везу у току преговора у Рамбујеу и та веза се потом наставила. Паралелно са званичним преговорима, успостављен је канал за комуникацију са ОВК. То је била Данжанова мисија.

Американаци су гурали независност Косова, а Французи су такође играли на ту карту. Ширак се, каже гфранцуски новинар и оублициста у томе углавном слагао са Американцима, иако сам дошао до делова других разговора који показују да су се разилазили по питању разоружавања ОВК. Американци нису желели да разоружају ОВК, док су Французи сматрали да су њени припадници опасни и да је потребно да предају оружје.

- Међутим, Француска је играла дуплу игру. Обавештајна служба ДГСЕ је војно помагала ОВК и обучавала их, док се француска војска, која је дошла да смири ситуацију у оквиру КФОР-а, са њима сукобљавала. Исповест пуковника Жака Огара је интересантна. Био је изненађен када је открио да је у сукобима на Косову са припадницима ОВК међу њима било људи из француске службе и да је могао да пуца на њих. Припадници Службе за акције не носе униформе током мисије, већ су вероватно били обучени као плаћеници.

И у Хрватској и на Косову Француска је била против Срба, напомиње Нузил.

- Желели су да спрече да Срби буду сувише јаки. То је био дискретни рат, како би се војно ослабили Срби. Најављено је оснивање специјалног трибунала за злочине ОВК. Пред судом се могу наћи и они који су блиски француској и америчкој обавештајној служби… Нарочито Американцима…

Како су заташкане усташе срушиле Југославију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА