Најновије

КАКО ЈЕ НАША РЕЧ ДОСПЕЛА НА МАРС! Кратер на црвеној планети добио име по општини у РС, а Американци сада баш тамо шаљу мисију!

На интернет страници америчке Агенције за свемирска истраживања (НАСА) објављено је да је амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон уручио начелнику општине Језеро Снежани Ружичић писмо у коме је потврђено да је кратер на Марсу назван по овој општини у Републици Српској.

Марс (Фото: pixabay. com)

У тексту се подсећа да је амерички амбасадор у БиХ предао писмо Ружичићевој.

У писму директора Службе за истраживање Марса при Наси Џејмса Воцина одата је почаст повезаности овог градића и кратера Језеро на који ће слетети предстојећа мисија наредне године.

- Неопходан је међународни тим стручњака за стварање и подршку компликоване мисије и амбиције да наредне године стигне до Марса. Поносан сам што ће обухватити и мештане Језера, као почасне чланове мисије. Заједно ћемо истраживати научно најинтересантније локације на Марсу - наводи Воцин у писму.

Повезаност између Марса и општине Језеро настала је одлуком Међународне астрономске уније (ИАУ) 2007. године када је ова организација кратеру широком 45 километара доделила име по овој општини у Српској.

Кратер се налази на висоравни Изидис, огромном басену северно од Марсовог екватора.

У новембру прошле године или 11 година након што је кратер “Језеро” добио име, НАСА је ову локацију означила као локацију за слетање на Марс 2020. године. 

Мачу Пикчу изграђен је на 2.400 метара висине, а зашто је одабрано баш то место сазнајте ОВДЕ.

Извор: Срна

 

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА