Најновије

ОВО ОТВАРА НОВУ СТРАНИЦУ У ОДНОСИМА ДВЕЈУ ЗЕМАЉА: САД и Јапан потписали важан споразум! Ево о чему је реч!

Председник САД Доналд Трамп и јапански премијер Шинзо Абе потписали су парцијалан трговински споразум, који регулише билатералну размену у пољопривреди, индустрији и дигиталном сектору, уз задржавање америчких тарифа на јапанске аутомобиле на 2,5 одсто.

Шинзо Абе и Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Тим поводом данас су се огласили јапански прозивођачи аутомобила, позивајући владу да учини више на подршци ауто-индустрији, која је главна мета Трампових критика. Произвођачи аутомобила у земљи "излазећег сунца" надали су се укидању тарифа, али је званични Токио у преговорима успео само да испослује да оне остану на нивоу од 2,5 одсто и да добије обећање Вашингтона да оне неће бити повећане за сада.

Овим споразумом, према оцени америчке агенције, Јапан је само одложио претње Вашингтона ауто-тарифама, али не решава проблем. Шансе да ће Трампова администрација пристати да их укине сматрају се малим. Преговори су почели прошле године након што је Трамп критиковао огроман амерички трговински дефицит са Јапаном и запретио подизањем царина и другим мерама.

Неколико сати након што су Трамп и Абе потписили споразум у Њујорку, где учествују на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, јапански министар трговине Ишу Сугавара и високи званичници министарства позвали су у Токију водеће произвођаче аутомобила на састанак како би задобили њихово разумевање у вези са трговинским споразумом.

Председник компаније Тојота Мотор, Акио Тојода, позвао је том приликом владу да учини више за ауто-индустрију.

-Ауто-индустрија се већ суочава са изузетно тешким изазовима услед јачања јапанског јена, могућих утицаја од предстојећег повећања пореза на промет и других несигурности. Надамо се да ће јапанска влада имати разумевања за ову тешку ситуацију и да ће нам пружити додатну подршку како би помогла ауто-индустрији да јача своју конкурентност и да расте као стратешка индустрија, рекао је Тојода, који је такође председник Јапанској удружења произвођача аутомобила.

Сугавара је изјавио да ће споразум помоћи да се осигура слободна и фер трговина између две земље.

Ево шта је амерички председник рекао о Србима и доласку у Србију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА