Најновије

ВУЧИЋ ЗАВРШИО ПОСЕТУ ЊУЈОРКУ: Председник Србије се на тајном скупу срео са најмоћнијим људима Америке!

Председник Александар Вучић изјавио је, сумирајући резултате вишедневног учешћа на Генералној скупштини УН, да верује да је читава делегација радила веома напорно. Наводи да су имали сусрете са представницима више од 100 земаља и верује да све то није било узалудно.

Вучић у говору пред чланицама УН (Фото: Predsednik.rs)

Александар Вучић је рекао новинарима, упитан са каквим утисцима се враћа из Њујорка у Београд, да је током боравка у САД радио свој посао и да следи месец са много билатералних посета.

"Долазе ускоро у Београд неки у неформалне посете, неки у формалне, међу њима у турски председник. Долазе Еди Рама и Зоран Заев, а то ми је велика идеја (о заједничком тржишту према ЕУ) и на томе ће да радимо", истакао је Вучић након обраћања на 74. заседању Генералне скупштине УН.

Следи, каже, напоран месец, у којем ће бити много тога новог, између осталог и отварања нових ауто-путева.

Србија је, каже, његовим обраћањем пред Генералном скупштином УН послала и јасну поруку да свет припада слободним, сувереним и независним земљама.

Вучић је истакао да се Србија налази на европском путу и да сама жели да одређује колико и докле хоће да сарађује са Русијом и са Кином.

Приметио је да је данас добио више аплауза од афричких и азијских земаља него од српске делегације, рекавши да му то говори да су људи жељни гласа храбрости.

Заложио се, како каже, да земље саме решавају своје проблеме, али да не очекује да ће изостати уплив страних сила.

"Добар разговор са О'Брајаном"

Председник је навео да се синоћ у Њујорку на скупу под окриљем Светског економског форума сусрео и са нови саветником за националну безбедност САД Робертом О'Брајаном.

Разговор је био добар, рекао је председник новинарима.

Вучић је објаснио да не може да износи више детаља јер је скуп одржан по "четам хаус" правилима и додао да због тога "ни реч не може више да каже''.

Вучић је додао да је О'Брајана добро упознао, као и Џереда Кушнера, и многе друге.

Председник је додао да су на том скупу били најмоћнији људи САД али и многих других земаља.

Вучић завршио посету Њујорку

Обраћањем пред светским лидерима у Уједињеним нацијама, председник Србије Александара Вучић завршио је после подне учешће на 74. заседању Генералне скупштине светске организације.

У недељи када се лидери читавог света окупљају у Њјујорку, како би под окриљем светске организације разменили ставове о кључним изазовима са којима се суочава свет, српска делегација предвођена председником Вучићем имала је састанке са представницима око 100 земаља чланица УН.

Сумирајући резултате посете, Вучић је изразио уверење да напор који је српска делегација уложила да се чују наши интереси и позиције нису прошли незапажено и узалудно, а да ће прави ефекти тих разговора бити видљиви у наредном периоду, у ком ће Србију посетити неки од лидера са којима је разговарао у Њујорку и реализоване неке од идеја.

Кључна тачка свих разговора било је питање Косова и Метохије, а званичници САД и Немачке поновили су у тим разговорима да је неопходно да Приштина укине таксе и да се настави дијалог Београда и Приштине.

У том смислу, очекује се, после избора нове владе у Приштини, одржавање нове регионалне конференције на иницијативу Немачке и Француске.

На састанку са шефом дипломатије Русије истакнута је подршка Србији за поштовање међународног права и по питању КиМ.

Вучић је напоменуо да су од посебног значаја били разговори са такозваним "малим" земљама, те најавио да су и неке друге земље, које то до сада нису учиниле, спремне да преиспитају своју одлуку о статусу Косова.

Вучић је пред Генералном скупштином УН поновио став Србије да решење за питање Косова и Метохије мора да буде такво да ниједна страна не добије све, али да добије довољно.

Посебну пажњу посветио је питању сарадње у региону, који ће, како је рекао, бити јачи, ако и Србија буде снажнија.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао у говору у УН.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА