Најновије

ЗАВИСНОСТ ОД СЕКСА ЗАИСТА ПОСТОЈИ?! За све је крив овај хормон

Зависност од секса заиста постоји, а научници за то окривљују један посебан хормон.

Илустрација (Фото: принтскрин)

Наиме, у питању је хормон који нас подстиче да се мазимо и размењујемо нежности са партнером - окситоцин.

Упркос тврдњи да је један од 10 мушкараца и једна од 12 жена зависна од секса, многи одбијају да поверују да је то заиста један од облика зависности и да заиста постоји као таква. Научници су сада дошли до сазнања зашто се ова зависност уопште јавља и они мисле да је за то кривац пораст хормона окситоцина у телу. Овај хормон неки називају и "хормон мажења" и кажу да чини људе блискијима.

Они који имају повишен хормон окситоцин у телу осећаће привлачност према неколико људи у исто време, што их компулсивно води у потрагу за сексом. Хормон чини и да секс буде узбудљивији.

Истраживање спроведено на Универзитету у Шведској обухватило је 60 одраслих људи, углавном мушкараца, који су третирани због сексуалне зависности.

"Многи зависници не могу да контролишу своје понашање и то може да има негативан утицај на њихове животе, од разорених веза и бракова па све до депресије и анксиозности", рекао је професор Јуши Јокинен.

Према његовим речима, сексуална зависност је медицинска дијагноза која има неуробиолошки узрок. Прошле године Светска здравствена организација прогласила је по први пут зависност од секса за ментални поремећај.

Ово истраживање имало је за циљ да покаже како когнитивна бихевиорална терапија, која смањује окситоцин, помаже зависницима да промене своје понашање и може да доведе до новог лека који блокира овај проблематичан хормон у овим случајевима.

Које су најчешће лажи жена и мушкараца када су сексуални односи у питању прочитајте ОВДЕ.

Извор: Супер жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА