Најновије

АМЕРИ СТАВИЛИ ПОНУДУ НА СТО: Бен Хоџис открио амерички пакет за Србију! Само треба да занемари КиМ!

Недавно именовање Метјуа Палмера, за специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан, показује колико је америчкој дипломатији важно налажење решења за дуготрајно питање односа Србије и Косова, сматра генерал америчке војске у пензији Бенџамин Хоџис, који је веома ангажован у вези са тим питањем.

Бен Хоџис (Фото: Јутјуб)

Хоџис је такође поздравио обновљена настојања САД да допринесу рашавању не само замршених односа Србије и Косова, већ и стабилизацију ширег региона, укљујући Босну и Херцеговину, као и учвршћивање европског пута Северне Македоније.

Генерал Хоџис учествовао је на годишњој конференцији Центра за анализу европске политике са седиштем у Вашингтону.

Прво питање које му је постављено односило се на важност постављења заменика помоћника државног секретара, Метјуа Палмера за специјалног изасланика за Западни Балкан.

Хоџис сматра да то именовање наглашава одлучност америчке стране да се реши наизглед нерешиви спор.

- Палмерово именовање важно је из два разлога. Прво, доказ је озбиљности односа Америке према региону. Када САД упућују специјалног изасланика то је порука свим странама да нам је стало да помогнемо решавању питања. А када је особа калибра и квалитета као Палмер, то је такође сигнал, који сви могу да протумаче - да се не ради о рутинском попуњавању места, већ о личности од велике вредности. Све у вези са њим је позитивно.

Према Хоџисовим речима, целокупан регион Западног Балкана је изузетно важан:

- Регион је део надметања великих сила. Сматрам да Москва предузима колико год може да терен остане нестабилан. Није заинтересована за било какво стабилизовање региона. Сједињене Државе без сумње морају да се ангажују. Ствари се неће саме од себе поправити, каже Хоџис и додаје:

- Желим да истакнем да су амерички војници распоређени на Косову још од 1999. Њихова дужност је стабилизација и јачање безбедности у овом региона. Прилике нису савршене, али неспорно је да када Америка војно, што значи одлучно, стане иза нечега, спремна је и да уложи значајна средства. Амерички војници су још ту, већина у војној бази Бондстил. Они својим присутвом сада такође стварају безбедан простор, у којем изабрани званичници две стране могу да предузимају потребне кораке.

Хоџис често понавља да је један од кључних услова за успех разговора Београда и Приштине стварање простора у којем председник Србије Александар Вучић и косовски лидер Хашим Тачи могу да воде преговоре без спољних или унутрашњих притисака са било чије стране.

Упитан да ли су тачне вести из кулоара да Вашингтон припрема одређене економске аранжмане и за Србију и за Косово, Хоџис је одговорио:

- Неопходан је конкретан економски подстицај који Вучић и Тачи могу одмах да пруже својим грађанима, као доказ да успешан расплет спора утире пут до бољег живота и вишег стандарда. Америка и Европа, управо у том смислу треба да пруже помоћ. То је услов да поруке двојице лидера буду и кредибилне када народу обећавају да пут на који их као лидери позивају - води томе.

У међувремену, досадашњи неуспеси председника Вучића и Тачија да постигну договор о нормализацији само су појачали стрепње од дипломатске стагнације, политичког радикализма и регионалне нестабилности, закључује Бенџамин Хоџис.

Цео свет ће се претоворити у микроталасну пећ, а људи ће се крчкати као сарме! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА