Најновије

ЕВО КОМЕ СРБИЈА МОРА ДА ВРАЋА БРОЗОВЕ ДУГОВЕ: Отплаћиваћемо их до 2041. године!

Србија редовно исплаћује дугове светским кредиторима, од којих је узимала средства као некадашња чланица СФРЈ, а они данас износе око 1,97 милијарди евра, које ћемо исплаћивати до 2041. године.

Јосип Броз (Фото: Јутјуб)

Из Народне банке Србије (НБС) за Тањуг кажу да је реч о кредитима који су углавном коришћени за инфраструктурне пројекте, као и за потребе привреде - изградњу индустријских капацитета, пољопривреду, електропривреду, водопривреду, шумарство, саобраћај...

Србија је дужна Париском клубу поверилаца, а обавезе према њима доспеваће до 2041, Светској банци до 2031, Кувајту до 2034. године, а постоји и дуг према Либији.

Током ове године, Србија је укупно отплатила око 202 милиона евра, и то Париском клубу поверилаца нешто више од 136 милиона евра, Светској банци 44,4 милиона евра и Кувајту 21,1 милона евра, док ће у децембру на наплату доћи још око 23 милиона евра према Светској банци.

Наша земља је у потпуности отплатила репрограмирани дуг према Лондонском клубу поверилаца у износу од 976 милиона евра, као и према Европској унији у износу од 224 милиона евра.

Највећи дуг Србија има према чланицама Париског клуба поверилаца који износи нешто више од милијарду евра, затим Светској банци 670,6 милона евра, Кувајту 255,3 милона евра и Либији 40,5 милиона евра.

У периоду од 2020. до 2024. године, годишње ће Србија отплаћивати око 230 милиона евра, док ће од 2025. године годишње отплаћивати око 80 милиона евра.

Ђурић оштро поводом паљења куће у Клини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА