Најновије

ОДЛИКОВАЊЕ СА ЗАСЛУГОМ: Опасни карабин оставља све без даха! Тестирање прошло...

Немачки произвођач оружја "Sauer" већ 268 година је присутан на светској оружарској сцени. Захваљујући Јандрији Мартићу, директору фирме "Royal Wolf" из Краљева, који је уступио своју пушку на целодневно тестирање, добила се прилика да се до детаља прикаже "Sauer"-ов карабин S202 Take Down. Ову пушку је својевремено угледни немачки часопис "Jager", одликовао признањем "Златни вепар" за 2009. годину.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Фамилија карабина Sauer 202 настала је 1994. године, а тек петнаестак година касније произведена је њихова расклопива варијанта Take Down, са брзом изменом цеви и расклапањем без употребе алата. 

Упознавање са S202

Изворно обртночепни карабин Sauer 202 Take Down ради се у фамилији калибара медиум, коју чине: 6,5x55, .270 W, .25-06, 7x64, .30-06, 8x57 ИС, 9,3x62. Магнум фамилују чине калибри 6,5x68; .270 weath. mag., 7 мм rem. mag., .300 win. mag., а посебно иде калибар .458 lott.

Овај карабин има цев калибра 6,5x68 и 8x68 С. Ово је наручилац пушке мудро одабрао јер за оба ова калибра иде један затварач из фамилије магнум. Sauer Take Down код промене фамилије (групе) калибара захтева и нови затварач за разлику од Бласера, где се мењају само чела затварача.

Пушка има челични сандук, а забрављивање се обавља директно у цеви, не у сандуку. Брављење обављају брегови распоређени у два реда по три, градећи међусобне углове од 120 степени. Тело затварача је пречника 21,2 мм, чело је упуштено 4 мм да би дно чауре било заштићено, а зуб извлакача је широк 3,5 мм. Округли опружни избацивач чаура је са супротне стране. Ручица затварача је од челика, а цилиндрично тело затварача је финиширано поступком познатим под именом "туширање", што даје визуелно леп ефекат. На телу затварача постоје два отвора за одвођење врелих барутних гасова, један је напред у зони брављења, а други назад бочно, на цилиндричном делу.

На задњем делу је црвено обележени индикатор натегнутости ударног механизма. Систем за окидање има убрзицу-штехер француског типа. Са укљученим штехером измerena силa окидања je 0,45 даН, што је за ловну пушку сувише "мекано". Без штехера је 1,3 даН и то је одлично, реско, окидање без имало пропадања обарача.

Расклапање без алата

Главна предност карабина Sauer 202 Take Down је што се расклапање, замена цеви и склапање обављају без алата. Пушка се притом транспортује до ловишта у расклопљеном стању у коферу компактних димензија. Дужина кофера је само 620 мм и у њему се у два дела налазе: кундак и сандук, подкундак, затварач, две цеви различитих калибара, оптички нишан са монтажом, ремник са брзо скидајућим гајкама и две кутије муниције разичитог калибра.

Расклапање пушке почиње скидањем пређице и притиском на место где је она била везана за подкундак. Извлачењем подкундака из кундака, уочавамо да је њихова међусобна веза јак челични трн пречника 13,8 мм са шест радијално распоређених брадавица. Притиском на дугме на врху подкундака (где се налазила пређица за ремник), долази до увлачења брадавица и ослобађања подкундака. Наравно, пре свега се скида - вади оквир за муницију и проверава испражњеност пушке. Потом се пушка ослања на ноге или подлогу дном кундака и једном (левом) руком хвата се цев, а другом руком се затварач доводи у предњи положај пре брављена. Истовремено се одсечно повлачи затварач у задњи положај, а лева рука повлачи цев напред. Цев ће се одвојити од сандука. Затварач се притиском на полужицу вади из сандука. Склапање је још једноставије...

Квалитетна пушка захтева и квалитетну муницију због веће уједначености погодака са променом цеви. Тест је показао да савет може и да се занемари јер су погоци, падали скоро на исто место. На мету удаљену 100 м успевали смо да пласирамо најбоље групе од 3 цм, уз одступање након промене цеви (калибара), од највише 2 цм. Одступање је било само по висини 2 цм у корист 8x68 С. Све је изненадила ефикасност компензатора трзаја. За калибар 6,5x68 изузев моћног пуцња, одскок цеви у вис и трзај - удар у раме је потпуно занемарив.

Користи је српска војска а важи за једну од најбољих аутоматских пушки на свету! Све о М70 сазнајте ОВДЕ.

Извор: kalibar. rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА