Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА": "Положићемо и овај испит"

У Београду се вечерас одржава, 43. по реду, протест "1 од 5 милиона". Учесници протеста окупили су се нешто пре 19 часова на платоу испред Филозофског факултета.

Протести "1 од 5 милиона" (Фото: Јутјуб)

Окупљенима се обратила Мила Јовановић која је са групом студената која се представља као део протеста "1 од 5 милиона" данима блокирала зграду Ректората.

"Хвала за подршку 12 дана блокаде. Прошле суботе на истом овом месту сам дала обећање у име свих студената и рекла сам: "Положићемо и овај испит". Дошла сам да вам са поносом кажем да смо га положили. Универзитет у Београду постао је једина слободна институција у овој земљи", рекла је Јовановићева и рекла да је ово "прва победа грађана за више од седам година".

Она се захвалила студентима који су учествовали у блокади Ректората.

"Они су победу извојевали својом храброшћу, борбеношћу и непоколебљивошћу. Успели су да сачувају углед институције чији су део Мика Алас, Милутин Миланковић, Јован Цвијић и многи други великани", рекла је Јовановићева.

"Било је потребно 12 дана, али после тога смо добили 4. новембар када ће коначно бити решено питање доктората Синише Малог. Уколико не донесу одлуку 4. новембра, ми ћемо опет бити у ректорату", рекла је Јовановићева.

Она је рекла и да су спремни и на блокаду других институција.

"Ми смо показали да уколико победимо страх и пређемо са речи, лајкова и твитова на дела можемо да изборимо живот у лепшој земљи из које нећемо морати да бежимо. Ако морамо да блокирамо сваку институцију да бисмо се ослободили притиска, нама није проблем", рекла је Јовановићева.

"Почели смо од универзитета зато што смо студенти и зато што нам је образ на првом месту. Корак по корак, ослободићемо целу ову земљу. Рекли смо, блокираћемо Ректорат у септембру и блокирали смо. Нећемо одустати од блокаде и нисмо устукли, и зато имам још једно обећање за вас - ово је тек почетак, за будућност", поручила је окупљенима.

Учесници су потом кренули у протестну шетњу, план је да шетња иде преко улица Васе Чарапића, Француске, Цара Душана, Тадеуша Кошћушка, затим преко улице Васе Чарапића назад до зграде Ректората.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана пошто је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду. Дан после напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у том нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би после неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Ево шта су рекли о јачању лобирања против независности Косова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА