Најновије

РАСКОЛ УНУТАР ЏИХАДИСТА: Борба две конкурентне групе! Ко ће бити једини наследник Ал Каиде?

Извештава се да је настала нова криза између Хаџат Тахрир ал-Шама (ХТШ) и Хорас ал-Дина, две највеће групе повезане са Ал-Каидом у Великој Идлиби.

Хаџат Тахрир ал-Шам (Фото: јутјуб)

Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Великој Британији (СОХР) известила је 29. септембра да је „хладни рат“ између две терористичке групе почео када су ХТШ-ове снаге сигурности из непознатих разлога ухапсиле три џихадиста Хораса ал-Дина.

Хорас ал-Дин, један од највећих огранака Ал-Каиде у Сирији данас, хапшење својих милитаната доживљава као кршење споразума о партнерству са ХТШ-ом.

Споразум, постигнут прошлог фебруара, описује односе између две групе и пружа механизам за дескалацију свих сукоба између њих. ХТШ је такође обећао да ће подржати Хорас ал-Дин у складу с тим споразумом.

Неименовани заповедник Хорас ал-Дин упозорио је ХТШ да крши споразум, држећи радикалног свештеника у групи Мазхар ал-Ваис-а одговорним за ескалацију.  

"Сматрамо одговорне све који траже ескалацију између две групе у овом тешком тренутку", рекао је командант у краткој изјави.

Хорас ал-Дин основала је прошле године група истакнутих терориста који су прешли из ХТШ-а. Група је у току једне године порасла са неколико стотина милитаната на више од 3000.

Напетост између ХТШ-а и Хорас ал-Дин-а могла би у наредних неколико дана додатно ескалирати. ХТШ користи такву ескалацију да би неутрализовао конкуренте у Идлибу.

Раније ове године, терористичка група је неутралисала покрет Ноур ал-Дин ал-Зенки након сличног неслагања.

О заједничкој противваздушној акцији Сирије и Ирана прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА