Најновије

ТОМА ФИЛА ОТКРИО ТАЈНУ ТИТОВОГ ТЕСТАМЕНТА: Лично му се Јованка поверила! Мистерија дуга четири деценије!

Доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито иза себе је оставио неку врсту политичког тестамента у сефу који је требало да отвори његова супруга Јованка, али је након његове смрти 1980. она избачена из куће, сеф су отворили шеф југословенске тајне полиције Стане Долац и генерал Никола Љубичић, а писмо је мистериозно нестало.

Београдски адвокат Тома Фила (Фото: јутјуб)

Ово прича чувени београдски адвокат Тома Фила, који је био један од ретких људи с којима се некадашња прва дама Југославије сусретала али и којима се поверавала.

Док се Фила скоро 25 година правним путем борио да Јованка добије пензију, документа, личну имовину и друго, Титова удовица му је испричала о мистериозном писму које је Маршал сваки пут остављао у сефу када је кретао на неки пут.

Јованки давао писма

- Јованка је тврдила да јој је Тито сваки пут давао једно писмо и стављао га у сеф са другом важном документацијом. Говорио јој је: " Ако ми се нешто деси, прочитај ово, ту пише све унутра". Када би се вратио с пута, узимао би то писмо назад код себе и враћао га опет приликом следећег путовања. Она никада није прочитала садржај писма, није га отворила. А то писмо је, како схватам, било заправо нека врста политичког тестамента - присећа се Фила разговора са Јованком.

Убрзо након Титове смрти, Јованка је избачена из виле у Ужичкој улици у којој је са њим живела 35 година. Истерана је током ноћи, уз претњу пиштољем и, како је сама тврдила, без икаквих ствари.

- Доланц и ЛЈубичић су њу отерали и отворили тај сеф. Да ли су нашли то писмо које је Јованка требало да прочита и затим урадили шта треба? То не знамо. Након отварања сефа писму се губи сваки траг, неко га је видео и брже боље склонио - каже Фила.

Поверљиво

То међутим није био први пут да је Јованка помињала Титов тестамент и оптуживала Доланца да га је сакрио.

- Чула сам од једне ратне другарице да је Тито написао тестамент и дао да се умножи у осам примерака. Предао га је другу Кости Нађу, генералу армије, кад је био у Игалу због неке конференције СУБНОР. У том документу је Тито, између осталог, одредио да ја лично водим рачуна о свим стварима које после њега буду остале, јер ћу ја то најбоље знати, умети и хтети. Чула сам исто тако да је после тога дошао Стане Доланц код Нађа и запретио му да случајно не изађе са тим документом, јер ће се гадно провести - стоји у писму које је Јованка у јуну 1983. године написала поверљивој особи.

Титов тестамент и ова мистериозна писма никада нису пронађени.

Јованка носила пиштољ у ташници

Адвокат Тома Фила каже да не верује да је Јованка Броз имала политичке аспирације, као и да се најбоље видело колико је била одана Маршалу током једне од њихових посета Француској.

- Дошло је до инцидента, на балу је из Јованкине торбе испао пиштољ, а обезбеђење је то брже-боље покушало да прикрије. Тито је, дакле, имао велико поверење у њу, она је била последња линија његове одбране, па је зато код себе држала мали пиштољ за ликвидације. Ако све службе закажу, она је требало да га заштити својим животом, да погине за њега. Она је Тита волела до лудила и никако се не може рећи да је с њим била из интереса.

Злочин какав свет још није видео! Шиптари су децу ископали из гроба и раскомадали! Узнемирујући видео погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА