Најновије

ВУЧИЋ СЕ ПОВУКАО ПРЕД ПРИТИСКОМ ГРАЂАНА: Најавио забрану мини-хидроелектрана! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са активистима удружења “Одбранимо реке Старе планине” о изградњи деривационих мини хидроелектрана на Старој планини и заштићеним подручјима, а декан Шумaрског факултета Ратко Ристић и министар енергетике Александар Антић после састанка коме су присуствовали, пренели су новинарима да ће Вучић предложити Влади да забрани изгадњу мини хидроелектрана у заштићеним подручјима.

Декан Шумaрског факултета Ратко Ристић (Фото: јутјуб)

Ристић је истакао да би том одлуком Србија постала прва држава у Европи која је то учинила.

То је, иначе, један од три закључака са састанка, рекао је Ристић и додао да им је председник рекао да ће током обиласка Пиротског округа посетити село Ракита где се прави мала хидроелектрана “Звонце” која је изазвала доста контроверзи и незадовољство локалног становнсиштва.

Закључено је и да ће се, каже Ристић, значајно поострити све процедуре током које се стичу услови за одобравање пројекне документације и контрола рада за мале ходроелектране.

- Сматрамо да је разговор био конструктиван и да представља велики корак напред у решавању проблема изградње малих хидроелектрана - истакао је Ристић.

Када је реч о мини хидроелектранама чија је изградња већ почела, Ристић је казао да је потребно урадити анализу која ће показати шта је то урађено у складу са законом, а шта супротно законским одредбама.

- Верујем да ће бити обављена и контрола таквих објеката, надамо се решењу у наредном периоду - рекао је Ристић после састанку коме су поред председника Србије и представника удружења присуствовали и министар енергетике Александар Антић и представници министарства за грађевинраство, саобраћај и инфраструткуру.

Ристић је навео да очекује да ће Скупштина Србије брзо усвојити измењени закон о заштити природе којим би градња у заштићеним подручјима била забрањена.

Министар Антић је новинарима такође пренео да је састанак код председника Вучића био конструктиван и да су са активистима удружења "Одбранимо реке Старе планине" пронашли “заједничке тачке”.

- Чврсто смо стајали и даље чврсто стојимо на становишту да хидропотенцијали у Србији треба да се ставе у функцију производње електричне енергије. Хидроенергија има најмање негативан утицај на климатске промене у односу на све остале видове енергије, а сложили смо се са тим да то мора бити уређен систем који ће водити рачуна о зашитти природе - рекао је.

Он је потврдио новинарима да ће председник е Вучић предложити Влади да се у зонама заштите забрани изградња мини хидроелектрана, а да се у свим осталим сегментима унапреде процедуре који су битне за њихову изградњу.

- Дубоко верујем да када се мале хидроелектране или хидроелектране граде у складу са позитивним законским прописима, који треба да се унапреде додатним мерама везаним за заштиту животне средине, оне имају најмаје негативан утицај на животну средину у односу на остале видове енергије - рекао је Антић.

Он је поновио да ће Србија, уколико забрани изградњу минихидроелектрана у заштићеним подручјима, бити прва земља у Европи која је то урадила.

Он је додао да је Србија скромно користила своје хидропотенцијале и да земље сличне величине нашој имају далеко већи број хидроелектрана.

- И до сада смо у највећем броју случајева имали стриктно испоштоване процедуре. Има неких примера које ћемо проверити. Надлежне инспекције ће изаћи и извршити проверу документације и испуњења свих услова. Наравно, поступаћемо по инспекцијским налазима - рекао је Антић.

Антић је поручио да је Србија правна држава и да мора да води рачуна и о имиџу према инвеститорима, без обзира да ли су домаћи или страни и да не може да се понаша ванинсистуционално.

Како се у Србији и Хрватској боре против лажних вести, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА