Најновије

НОЋНА МОРА ЗАПАДА-ШТИТ „ПРОМЕТЕЈА“: Русија ће изградити непробојни систем ПВО

Тај систем има способност обарања свих типова ваздушних циљева, укључујући и оне који се налазе у ближем космосу, који лете хиперзвучном брзином итд. Новинари и експерти су високо оценили могућности перспективног ПВО/ПРО система С-500 „Прометеј“. Очекује се да ће по параметру борбение ефикасности овај систем превазиће све савремене комплексе ПВО.

С-500 (Фото: РИА)

Универзални ратник

Главна карактеристика ракетног система ПВО/ПРО С-500 „Прометеј“ у односу на свог претходника С-400 „Тријумф“, је способност пресретања не само аеродинамичких циљева, него и балистичких ракета. И то на знатно већим даљинама, а посебно када се говори о висинама.

Обједињене функције противваздухопловног и противракетног система на јединственој платформи омогућавају ефективну заштиту великих урбаних целина и важних индустријских зона. Конкретно, С-500 може да заштити и силосе у којима се налазе интерконтиненталне балистичке ракете. Тачније, копнену компоненту стратегијских ракетно-нуклеарних снага.

Детаљне техничко-тактичке карактериситке овог системе се налазе у режиму војне тајне. Како наводи руски војни експерт Михаил Ходанерок „С-500 ће по зони ефективног домета, ватреној моћи, и степену заштите од електронског ометања значајно премашити систем С-400“. Његова највећа предност ће бити мобилност. Време преласака из маршевског у борбени режим неће трајати дуже од пет минута. „Прометеј“ ће се моћи веома брзо транспортовати авионским путем и пребацити на било коју тачку из које ће покривати војску.

Ходаренок прецизира, да ће С-500 имати способност да пресреће непријатељске објекте који се налазе у космосу. Та зона ће достизати висину од 200-250км. Конкретно, његова ватрена моћ ће бити усмерена на уништавање војних сателита који се крећу у нижој земљиној орбити. Поред тога, оваква висина ће омогућити пресретање путање којом се крећу интерконтиненталне балистичке ракете. Дакле, овај систем ће моћи да одбије и потенцијални нуклеарни напад, који би био усмерен на Русију.

Претпостављени ефективни домет ракете које ће користити С-500 „Прометеј“ ће износити око 600км. Овај ПВО/ПРО систем ће плотунски моћи да гађа и до 10 балистичких циљева који се крећу изузетно великом брзином. Њихова брзина том приликом може да достигне вредности и до 7,000 м/сек. „Прометеј“ ће моћи да обара и бојеве блокове перспективних хиперзвучних ракета у завршној фази лета. Неће бити поштеђени на најсавременији ловци пете генерације.

Интегрисани систем ПВО екстремног домета

 „Прометеј“ ће бити веома покретљив.Основне компоненте ће бити размештене на провереном 50-тонском тешкашу БАЗ-69096 који се налази на десет точкова. Осам точкова на овом камиону, од укупно 10, ће бити погонски. Мотор који је интегрисан на ово возило може да генерише и до 500 коњских снага. Ово је довољно да камион са свим компонентама система С-500 оствари брзину и до 50 км/ч. На неревном терену, ван путева, ове вредности ће разумњиво бити мало мање.

Услед изузетно високе сложености пројекта перспективног ракетног система С-500 „Прометеј“, временски период до његовог усвајања у оперативно наоружање је нешто дужи него што је то уобичајено.Наиме, војни експерти су већ сагласни, да ће „Прометеј“ бити прва платформа такве врсте у свету, која ће моћи да се ефективно бори против масивног ракетног напада у којем потенцијални противник неће штедети ракете које лете хиперзвучном брзином.

Приликом његовог пројектовања решена је још једна изузетно важна ствар. Овај систем ће бити интегрисан у јединствен систем одбране са осталим системима ПВО средњег и великог домета. „Прометеј“ ће моћи да делује у садејству са системима С-400, С-300ВМ4 и С-350 „Витјаз“. Непријатељ ће се морати својски потрудити да би пробио један овакав ракетни кишобран. Иако се верује да било који систем ПВО може да буде „оборен“ једновременим ударом великог броја ракета, С-500 ће постати изузетак од овог правила.

Приликом тестирања током прошле године „Прометеј“ је успео да обори ваздушни циљ на даљини од 500км. То је за 100км више, од крајњег домета било ког другог система који се тренутно налази у оперативној употреби. Да подсетимо, „Тријумф“ може да обори циљеве на даљини до 400км, а овај систем је рекордер у свету по овом параметру.

Прво себи па после другима

Први дивизиони ових система ће ући у оперативну употребу у наредне 2-3 године. Према речима првог човека државне корпорације „Ростех“ Сергеја Чемезова, прва серија „Прометеја“ ће ући у серијску производњу крајем наредне године. Иако Русија не намерава да овај систем продаје трећим земљама пре него што опреми своју војску, интересовање за његовом потенцијалном набавком постојано расте у свету.

Конкретно, турски председник Реџеп Таип Ердоган је пре извесног времена најавио могућност заједничке руско-турске производње система „Прометеј“. Напомињено да је Турска у Русији набавила ракетне ПВО системе С-400 „Тријумф“ без обзира на гласна негодовања САД тим поводом. Овим потезом пропао је велики посао око набавке америчких ловаца пете генерације F-35 који је већ увелико био потписан.

Нема никакве сумње да НР Кина има амбиције да набави перспективне далекометне системе С-500 „Прометеј“. Ова земља је у Русији већ набавила неколико дивизиона ракетног система С-400 „Тријумф“.

Руски системи ПВО имају велики успех на међународном тржишту наоружања и војне технике. Русија је у међународним размерама учврстила суверену позицију, када је у питању производња ракетних ПВО система високе класе, који значајно превазилазе западне аналоге. То се не односи само на далеко квалитетније техничко-тактичке способности, него и на далеко повољнију цену приликом њихове набавке и експлоатације.

Ово признају и војни експерти који долазе из држава које су чланице НАТО. Коначно, ракетни систем ПВО С-400 „Тријумф“ у комбинацији са комплексом обалске одбране „Бастион“ и оперативно-тактичким ракетним системом „Искандер-М“ поуздано могу да покрију комплетне регионе од евентуалног удара споља. Ово су признали највиши официри који командују Северноатлантским војним савезом.

Нова кинеска беспилотна летелица способна да погоди САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА