Најновије

ПОТПУНО УНИШТЕЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Под надзором НАТО уништава се наоружање! (ВИДЕО)

Уништавање вишкова војног наоружања у Србији настављено је након обнове Техничко ремонтног завода уз помоћ НАТО савеза. Главно постројење у земљи за ту намену, након несреће 2017. године, поново је почело са радом у Крагујевцу у централној Србији.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Реновирани крагујевачки погон помоћи ће убрзању уништавања око 1.300 тона старих метака, минобацача, ракета и пројектила из складишта у Србији, саопштио је НАТО.

"То ће Србију, која је наш цењени партнер, и регион учинити безбеднијим. НАТО је посвећен помоћи државама Западног Балкана да безбедно ускладиште залихе наоружања и униште вишак старе и опасне муниције", изјавила је Оана Лунгеску, портпаролка НАТО.

Северноатлантска алијанса навела је на свом сајту да су се 25. септембра њени представници, земље донатори и званичници Србије окупили у Крагујевцу на отварању највећег погона за демилитаризацију у држави у ком ће, средствима која су уплатили НАТО савезници, безбедно бити уклоњена муниција.

Владе Радуловић, војно-политички коментатор, рекао је да се ради о наставку сарадње започете 2016. године кроз програм Партнерство за мир.

"НАТО просто располаже финансијским могућностима да помогне сиромашније земље које не могу саме да ураде тако нешто. Та помоћ добро дође јер је у питању веома проблематичан војни отпад, односно то је муниција која представља безбедносни ризик", коментарише Радуловић.

НАТО у Техничко ремонтном заводу (ТРЗК) у Крагујевцу води демилитаризацију вишкова убојних средстава у коју је, како је званично саопштено, уложио 4,15 милиона евра.

Пројекат за око 2.000 тона убојних средстава које је Министарство одбране Србије означило као вишак продужен је, са планиране две, на три године након несреће у погонима тог предузећа у фебруару 2017. када су у великој експлозији погинуле три особе и 25 повређено.

ТРЗ Крагујевац кроз пројекат НАТО добио је нову опрему како би заменио уништену у тој несрећи, а отворена је и перспектива пружања услуга демилитаризације другим земљама.

До сада је НАТО, како је сопштила та организација, помогао Србији да уништи муницију преосталу из ратова деведесетих и да се демилитаризује 225 тона опасног материјала ком је истекао ресурс.

Владе Радуловић, стручњак за војна питања, сматра да се ради о обостраној користи

"Земљи која у складиштима има такво наоружање у интересу је да га се реши. Са друге стране, НАТО савезу је интерес да помогне јер увек постоји перцепција да би се у будућности нека од земаља могла одлучити да постане чланица тог савеза. Па је, са аспекта безбедности, једноставније да се те ствари реше у старту", каже Радуловић.

Србија очекује да ће од продаје секундарних сировина добијених из поступка демилитаризације зарадити 700.000 евра, док би пројекат требало и да допринесе еколошки прихватљивом управљању отпадним водама из ТРЗ Крагујевац.

Катарина Ђокић, из Београдског центра за безбедносну политику, каже да су бенефити вишеструки.

"Дугорочна корист може бити проширење капацитета Техничко ремонтног завода Крагујевац. Он најпре ради за Војску Србије али једним делом пружа и услуге на комерцијалном тржишту. При чему постоји велика конкуренција у Албанији, али то не значи да Крагујевац не може да пружа услуге демилитаризације наоружања за неке друге наручиоце. То је заправо велики бизнис који увек зависи од одлуке на политичком нивоу", оцењује Катарина Ђокић.

Демилитаризација вишка српског наоружања уз средства Поверилачког фонда НАТО, по плану две стране, требало би да се заврши до краја 2019. године.

Шта се може видети на сателитским снимцима америчке војне базе на нафтним пољима у Сирији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА