Најновије

ВУЛИН: Србија је јака колико и њена војска

Традиција коњичких трка свечано се вратила у Србију! Други по реду Куп Војске Србије - Карађорђево јуче је пред пуним трибинама затворен главном трком Српске коњичке дивизије, а домаћин манифестације био је министар одбране Александар Вулин.

Вулин (Фото: Министартсво одбране Србије)

- Војска се враћа тамо где јој је место, у поподневне животе људи. Коњица је одувек била велики део војске, а иако је тај део дуго био избрисан, сада га враћамо. Ово је други пут да су се хиљаде љубитеља овог спорта, али и војске окупили у Карађорђеву. Сада је наша војска опремљена и обучена, врховни командант Војске и председник Александар Вучић инсистира да се војне снаге материјално обезбеде. Колико је јака војска - толико је јака и Србија. Сада је спремна да заштити све Србе, где год да се они налазили - рекао је Вулин и додао:

- Била су времена када су намерно гушили и уништавали војску, али та времена су прошла. Војска је ту да остане и да буде уз свој народ и када се радујемо. Непобедиви смо зато што никад није могло да се каже где почиње војска, а где почиње народ!

Док су старији с пажњом пратили трке, најмлађи су за то време уживали у мажењу ждребаца, што је децу посебно обрадовало. Куп Војске ове године је трајао три дана, а свечано отварање манифестације пропраћено је наступом Војног оркестра Ниш и програмом Културно-уметничког друштва „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке. Ревијални део такмичења двопрега и четворопрега је одржано у суботу, као и представљање и оцењивање пастува липицанерске и арапске расе.

Традиција коњичког спорта обновљена је прошле године, када је у Карађорђеву после 12 година одржана манифестација овог типа. У ту част, Војнограђевинска установа „Београд“ реновирала је објекте за смештај коња, помоћне објекте и управну зграду с поткивачницом и ковачницом. Такође, изграђена је нова трибина на хиподрому с пратећим објектима и опремом, а реконструисане су и касачка и галопска стаза.

Касачи и галопери

Јуче су одржане касачке трке под називима Паштрик, Ослобођење Београда, Кошаре, Чегар, као и галопске трке Колубара, Цер, Кајамакчалан. Главна касачка трка на 1.200 метара, у којој је учествовало 10 касача, одушевила је посетиоце, а у последњим секундама победио је Иван Мукић с коњем Сан Сиро. Победу у главној галопској трци Српске коњичке дивизије однео је Кристијан Гнеси на коњу Красива, а Кристијан је био и прошлогодишњи победник трка.

Нова кинеска беспилотна летелица способна да погоди САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА