Најновије

АМЕРИ У СТРАХУ: Руси намеравају да вас бомбама сруше, ево како се одбранити…

Амерички министар одбране Марк Еспер ће ове недеље, по други пут у последња два месеца, допутовати у Европу, како би наставио разговоре с НАТО савезницима о положају и присутности Сједињених Држава у регији.

Илустрација (Фото: РИА)

Најаву доласка је објавио сам Еспер у августу на састанку с новинарима у Пентагону. Није јасно које земље ће посетити, али је сигурно да ће се састанци базирати углавном на будућност противракетне одбране након завршетка Уговора о балистичким пројектилима средњег и кратког домета, на оперативну спремност НАТО пакта, на мисију у Авганистану и „претњу коју Иран узрокује сигурности Блиског истока“. 

Иранско питање

Марк Еспер ће сигурно разговарати са својим колегама о Блиском истоку. Фокус челника Пентагона ипак ће бити на Ирану и операцији „Сентинел“, која је недавно постала потпуно оперативна, иако у њој учествују само САД, Велика Британија, Аустралија и Бахреин. Циљ је био да се већи број земаља придружи мисији, а САД су настојале да укључе пре свега оне које имају директан интерес да се осигура слобода пловидбе у Персијском заливу, где нафтним танкерима и лукама Арапског полуострва претњу наводно ствара Иран.

Руска “претња”

Друга главна „претња“ коју су приметиле Сједињене Државе и  Европа јеста она из Русије, а она се повећала након америчког раскида Уговора о сузбијању балистичких ракета средњег домета, из ког је касније иступила и Русије.

Марк Еспер европске „савезнике“ плаши дометом руског пројектила 9М729 , јер би, како је рекао за Фокс њуз, Русија њиме могла да циља потенцијалне циљеве на европском тлу. Због тога ће други циљ Есперовог пута бити да пронађе решење за обезбеђивање ракетне одбране и сигурности европских земаља, „посебно оних источне Европе којима прети политика Москве“.

Он такође мора да увери европске вазале да прихвате реинтеграцију Русије у грпу Г7. Подсетимо да Москва није изразила посебну заинтересованост за поновним учествовањем у раду ове групе све док траје режим санкција уведен Русији због уједињења с Кримом и војне кампање Кијева против Донбаса.

Војни трошкови такође на столу

То је кључна тачка Вашингтона откако је Доналд Трамп преузео дужност у Белој кући, који је од главних европских земаља затражио, и наставиће то да чини, да повећају војне инвестиције како би “поделиле” економски терет одржавања савеза са Сједињеним Државама. Еспер вероватно неће имати прилику да оствари значајне резултате у том смислу, али ће током својих састанака у Европи још једном потврдити курс Беле куће.

Моћна израелска војска у повлачењу са кључних позиција после удара Хезболаха! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА