Најновије

ЧАНАК ОПЕТ БРАНИ ВУЧИЋА: Ево шта је рекао о опозицији и бојкоту избора!

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да сумња да су мотиви за одлуку дела опозиције о бојкоту наредних парламентарних избори - часни.

Ненад Чанак (Фото: Јутјуб)

Он је поручио да нити је СзС нови ДОС, нити је Вучић Милошевић, као и да је сада 2019, а не деведесета или двехиљадита година.

- Промашили су век, а не иделогију, каже Чанак и додаје да "када се о томе тако проговори, онда сте издајник, јер нисте прави опозиционар, јер прави опозиционар је наводно само онај који ће у камеру да се дере 'Вучиху п...ру".

- Ја на то нећу да се сводим", каже Чанак.

Према његовим речима, иза бојкота не стоји ништа осим плана који се односи на делегитимизацију институција како би се, каже, уклањање власти насилним - а не искључује ни оружани пут - приказало као легалан демократски поступак.

Чанак тврди да власт на локалу спроводи насиље, као и да се људи "боје да дају потпис другим листама, јер их пописују и уцењују послом", и поручује председнику Србије и лидеру напредњака Александру Вучићу да мора да се ослободи "гаулајтера", да би се избегло нешто што он, Чанак, назива "руски план".

- А руски план гласи - направити што више бојкота, извести СНС на изборе саму и онда оружану побуну представити као демократско уклањање диктаторске власти. То вам је сценарио на који се наседа, јер сушитнски иза свега тога не стоји ни жеља за демократијом, нити жеља за јачањем институција, нити жеља за јачање Србије као државе, рекао је Чанак.

Он је, наиме, уверен да иза сценарија бојкота стоје "русофили и руски плаћеници".

Русија, каже он, хоће да има своје "чипове" у трговини са САД и ЕУ око коначног решења питања Крима и Придњестровља и зато јој, каже, треба "непотопљиви носач авиона на Балкану", који би требало да се зове Србија и Република Српска.

- И то је цела прича. Ко год поверује у наивну слику, "ето, ми би изашли на изборе", као што кажу ови русофили у СзС, "али да су мало бољи изборни услови", лажу, јер нису ништа урадили да се изборни услови промене, рекао је Чанак.

С друге стране, наводи Чанак, власт која каже да опозиција има све услове да изађе на изборе такође не говори истину, због тога што "капиларно прогања људе" на локалу.

Зато Вучић, према Чанковим речима, ако му је стало до било каквог демократског легитимитета, мора озбиљно да размисли о својим "гаулајтерима", над којима, уверен је, нема довољан увид, као ни у стање на терену и шта се тамо све догађа, као и о методама које се користе, иначе ће се све завршити озбиљним конфликтом, а не искључује, каже, ни крвопролиће.

На питање да ли ће опет морати да доказује да је опозиционар, с обзиром да је Драган Ђилас рекао да ће бојкот успети "када цела права опозиција" донесе одлуку о неучествовању, Чанак каже да је ЛСВ увек на удару централистичких прича из Београда и да је политичка сцена у Србији увек била таква да постоје "Партизан и Звезда", а остали су "гледалиште".

- Сад ти више не дају ни да будеш само гледалац, него мораш да уђеш у неку од њихових навијачких група. То вам је отприлике политичка сцена у Србији и то вам је отприлике Драган Ђилас, каже Чанак и пита:

- Откуд Ђиласу право да оцењује шта је права, а шта "неправа" опозиција?

Сматра да би Ђилас и "његова екипа" желели да од себе направе једину праву опозицију, да би били та друга страна која се такмичи са режимом.

- Ми сад долазимо у позицију да као странка која постоји 30 година треба да се равнамо по томе што је рекао Драган Ђилас, који је јуче смислио да направи странку и који за потпредседнике има људе о чијем моралном кредибилитету не бих да говорим, каже Чанак.

На питање да ли мисли на Маринику Тепић када говори о Ђиласовим потпредседницима, Чанак одговора потврдно и додаје да је Тепић, која је, иначе, променлиа више странака, и мислила да је Саша Јанковић права ствар, па Зоран Жиковић, а онда и Драган Ђилас "прави пример како изгледа политика у Србији".

- Онда вам се од таквог кадровског отпада и каријеристичког талога формира нешто што сад себе самопрогласи правом опозицијом, рекао је Чанак.

На питање да ли ће ЛСВ изаћи на изборе, Чанак је казао да са једне стране постоји "преварантска прича" о бојкоту од стране "русофила" и "руских плаћеника" који се, по његовој оцени, представљају као ексклузивна опозиција, а са друге стране је, каже, недемократски приступ "капиларног терора" над опозиционо мислећим људима.

- Уколико дође до промена што се тиче режима, ми ћемо изаћи на изборе. Ако се не уклоне притисци, ми не можемо да изађемо на изборе, али то више није бојкот, већ прелазак на друге облике борбе, рекао је он.

Он је додао да бојкот има смисла као начин и облик политичке борбе једино ако је организован са истом енергијом и жаром као да се иде на изборе, да се покаже да власт нема легитимитет, а то се, сматра он, неће показати.

- Са оваквим типом бојкота, који служи само томе да се има о чему причати, неће бити ништа. Један једини бојкот, који је био '93. године, није дао апослутно никакав резултат. То сада више звучи као бежање са бојног поља, јер је потпуно јасно да се и 1996/97.године и 2000. године борба опозиције водила под правилима режима. И та правила су нешто што је увек константа. Ми морамо победити по њиховим правилима, али не њиховим методама. И то је суштина приче, констатовао је лидер ЛСВ.

Чанак каже да нико у разговорима о изборним условима није поменуо промену изборног закона, који је, каже, суштина, јер без те промене, увек ће бити фаворизована власт.

- Ми смо увек имали функционерску пропаганду у смислу заступљености државних функционера на масовним медијима. Одувек смо имали ситуацију да власт има много веће ресурсе у смислу финансија и логистике него опозиција, али смо такође с друге стране имали позицију да опозиција иза себе има грађане који јој верују. Овог тренутка ви немате ништа од тога, рекао је Чанак.

ЛСВ ће, најављује Чанак, изаћи ускоро са предлогом да се промени изборни закон, прецизирајући да се, између осталог, у предлогу налази да би Србија морала бити организована у више изборних јединица и да странка мора бити власник мандата како би се зауставило "прелетање".

- Не може странка да гарантује, рецимо ЛСВ, за Маринику Тепић, морамо да бранимо вољу грађана који су гласали за нас, рекао је Чанак.

На питање да ли је могуће мењати изборни закон у изборној години, Чанак каже да то није обичај, али да закон може да се промени и 15 минута пре избора, додајући да је јефтиније променити изборни закон, него да се држава доводи у кризу.

- Међутим, закон се не мења, јер увек одговара најјачима, а најјаци кад могу да га промене, онда неће, а кад хоће, онда не могу, рекао је Чанак.

Упитан да ли је председница парламента Маја Гојковић могла да уради још нешто у циљу унапређења рада парламента како би опозицију вратила у скупштину, поред тога што се престало са доношењем закона по хитном поступку и са обједињавањем расправе, Чанак сматра да није, јер је, каже, у том смислу беспомоћна.

- То је последица организације скупштине, а таква организација скупштине је последица изборног система, истакао је Чанак.

Председник ЛСВ је, одговарајући на питање да ли би на следећим изборима поново био у коалицији са ЛДП, казао да се не може размишљати о коалицијама док се не виде услови под којима се иде на њих, те да треба видети и који је "лајт мотив" избора.

- Ви сте могли да победите на свим изборима 2000. са само две речи - "доле Милошевић", али то је било 2000, а 2020. ће морати далеко више да се размишља о томе шта ће људи да једу, где ће да раде, додао је.

Чанак је коментарисао и разговоре власти и опозиције о изборним условима на Факултету политичких наука, рекавши да постоје разлике између оног што се говори у сали и пред камерама.

- Иза затворених врата нико није дао ниједан предлог, док пред камерама сви се нешто силно бусају у прса јуначка и имају ставове. Добра идеја часних људи је претворена у једну пропагандну причу која нема никакве везе са стварношћу и која не може нигде довести. То је само одвлачење пажње од суштине проблема, а то је изборни закон. А он се мења у скупштини, закључио је Чанак.

Небојша Стефановић добија никад важнију функцију у држави! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА