Најновије

ДА ЛИ КРИЈУ ДУБЉУ ПОРУКУ? Седам Дачићевих "пошалица" са Бледа које нису свима биле смешне

Многи су оштро критиковали "наступ" српског шефа дипломатије Ивице Дачића јуче на једном од панела на Форуму на Бледу, где се разговарало о европској перспективи Западног Балкана.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Његове изјаве и пошалице на рачун Европске Уније, Америке, известиоца САД за Балкан Метјуа Палмера многима нису биле смешне, а понајвише она у којој је поменуо Палмерову супругу, која је пореклом из Београда.

Ипак, има и оних који сматрају да се нешто значајније крије иза нетипичног и, чак и за Дачића, превише шарлатанског понашања на Бледу, у коме су, истини за вољу, присутни уживали, бар ако је судити по аплазуима које је тамо покупио.

Тако је председница Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић оценила да је Дачић успео да кроз "хумора и директне, отворене поруке, као и оне скривеније, пренесе шта је позиција Србије".

- То је да ће бити креативна, да је спремна да се врло брзо врати за преговарачки сто, али да не види чланство у ЕУ као извесну или главну награду.

Дачић је на Бледу, осим тога, међутим, говорио и о грому који је погодио његов авион, супругама америчких званичника, очекивањима, деци, умирању...

Ово је седам Дачићевих "пошалица" са Бледа којима се неки, ипак, нису смејали.

"Жив сам"

На самом почетку панела, коме је присуствовао и тзв. косовски министар спољних послова Беџет Пацоли, и на коме је модератор био некадашњи шеф српске дипломатије Горан Свилановић, Дачићу је упућено прво питање: Шта очекујеш од овог човека (Метјуа Палмера)?

- Мислиш на Пацолија, или на Палмера? - упитао је Дачић.

Након тога је наставио, говорећи пре свега о ситуацији у којој је био ноћ пре тога, када је авион којим је путовао погодио гром.

- Прво да вам кажем да сам жив, пошто ме ударио гром ноћас када сам долазио овде. Тренутно се утврђује да ли је словеначки или хрватски. Словенци кажу да нема шансе да је словеначки - рекао је Дачић.

Американци и њихове жене

Говорећи о Палмеру, он је рекао да га познаје дуго и да од њега не очекује ништа.

- Очекујем много од његове жене, која је наша. Не знам да ли је из Србије, али јесте из региона, а код нас се каже "одакле ти је жена, одатле си ти". А и ви Словенци имате директну везу до председника САД - рекао је Дачић, алудирајући на супругу америчког председника Доналда Трампа Меланију, која је Словенка.

Управо ова порука наишла је на највеће критике, јер како је монтирана у неким преносима, могла се протумачити сексистички и неумесно. На то је реаговао и сам Дачић:

- Изјава је у неким медијима скраћена, и као таква је на друштвеним мрежама карикирана тако да се може стећи утисак да је моја намера била да направим неку неумесну примедбу. Напротив. Рекао сам да очекујемо од његове супруге више зато што је рођена у Београду - рекао је Дачић.

"Између пет и не знам колико година"

На питање колико очекује да ће потрајати мандат Метјуа Палмера, Дачић је опсервирао:

- Слушај, ја сам рекао да мој мандат због важности теме треба да буде док не уђемо у ЕУ, то је негде између пет и не знам колико година. Тако да, његов мандат треба да буде док се не реше односи између Београда и Приштине - казао је Дачић, истакавши да је Србија спремна да "брзо дејствује и да будемо креативни".

Додао је и да "ми имамо овде и модератора", сугеришући да је Горан Свилановић из Србије.

На Свилановићево питање да ли би подржао визну либерализацију за Косово, Дачић је упитао други ствар:

- Шта си се на мене наврзао? Није увек добро имати свог човека за модератора - казао је он.

Навео је и да је неколико пута јавно поновио да Србија подржава и визну либерализацију за Косово, отварање преговора за Северну Македонију и Албанију, као и да "нам је потребно више солидарности нас који смо окупљенио унутар те речи коју су измислили Западни Балкан".

- А и ви сте се овде скупили, зато што мислите да ћемо овде да се свађмо нешто, а ми то често волимо да радимо, и да оговарамо једни друге код Европљана - казао је Дачић.

Браћа и кремшните

Такође, навео је да је и прошле недеље у Хелсинкију рекао једну ствар:

- Какви год да смо, ми смо браћа, и сигурно да ми је свако од ових који седе овде дражи него неко из Финске, Литваније или не знам одакле. А вама? Је л` смо ми драги, или су вам дражи неки други? - упитао је.

На панелу је рекао и да када је стигао у Словенију, рекли су му да су "кремшните главне овде на Бледу".

- И онда сам установио да је један Србин дао рецепт. Је л' тако Миро, ниси чуо то, синоћ су ми причали - навео је Дачић.

На панелу, на коме су говориле његове колеге из Приштине, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, БиХ, као и сам Палмер, било је речи и о новој Европској комисији.

На питање упућено Дачићу шта очекује од ње, од је казао: "Очекујем да нас више не лажу".

- И да нам лепо кажу, нема уласка у ЕУ или има - казао је он.

"Ови што не разумеју, није важно"

Наставио је да говори, па му је Свилановић сугерисао да да мало времена преводиоцу како би превео оно што је рекао.

- Ја то говорим за оне што разумеју наш језик, ови што не разумеју, није важно. То за њих ништа није битно - казао је Дачић кроз осмех.

Појаснио је зашто је све ово рекао, истакавши да ће у октобру ове године Француска од Европског савета тражити да се у одлуке тог тела упише да неће бити новог проширења док се Унија не реформише.

- Сада отворено питам питам, шта то ЕУ има да понуди? На пример, Северна Македонија и Грчка су постигле договор и шта ће да добију? Заједничко председавање са Бугарском Берлинским процесом. Честитам им на томе, то је велики резултат - казао је српски шеф дипломатије, упитавши шта че да добију Београд и Приштина ако постигну компромис?

"ЕУ је постала бајка"

Говорио је и о Унији, рекавши да је "прича о ЕУ постала бајка".

- То је далека будућност, а нама је потребна блиска будућност. Овде је проблем и што се Унија бави само нама. Ево, само избаците из наслова панела "Западни Балкан", па би тема могла да буде адекватна и за саму ЕУ. Шта данас у ЕУ значи идеја европеизације, шта значи демократизација, шта подела одговорности и јесу ли земље чланице ЕУ идеали демократије и европских вредности. Верујем да одговор сви знате, само нећете да кажете - навео је Дачић.

Казао је и да данас чујемо изјаве водећих земаља ЕУ да нема говора о проширењу, као и да је и у Београду речено да "ЕУ мора да се одупре Русији, Кини и САД".

Превдилац на панелу је све ово превео, али је изоставилла Кину, па је Дачић додао на енглеском; "And China".

- Палмер, ми смо на вашој страни, не сикирај се - добацио је он Палмеру.

"Ми смо порасли"

Казао је и да "ми треба да имамо чисте односе и рачуне", и да не причамо о томе шта ће да буде за 30 година.

- То је као када бисте деци обећавали, а стално им обећавамо, кад порастеш добићеш то и то. Нама на Западном Балкану не може то више да се прича, ми смо порасли. Не да смо порасли, него ћемо ускоро и да одумремо чекајући на ЕУ - казао је Дачић.

Навео је и да мисли да је "онај ко је у Турској започео преговоре, вероватно умро".

- Ја сам у Србији започео, ја сам још жив, надам се да ћу доживети то. И одох, да ме не би опет ухватио гром - завршио је Дачић своје излагање.

На крају панела, за реч се јавила једна женска особа са Косова, која је дала пресек целог панела а поруку упутила свим учесницима:

- Говорили сте кроз шале, али није шала и није забавно живети на Балкану - закључила је она.

Срби љути на Палмера, Лазански му очитао лекцију због паклених планова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА