Најновије

ЕВРОПА ЗВАНИЧНО ОДУСТАЈЕ ОД ПРОШИРЕЊА: Изумрећемо, а нећемо ући у ЕУ! Србија мора да се окрене Путину!

Француска ће, као што је то заговарао француски лидер Емануел Макрон, у октобру и званично добити подршку свих држава чланица Европске уније да се стави мораторијум на проширења док се не окончају реформе уније. Шеф српске дипломатије поручује да Србија не жели да слуша бајке, те да ћемо изумрети док нас Брисел прихвати у чланство. С друге стране, саговорници поручују да нам Брисел није оставио другу опцију и да се морамо окренуту Владимиру Путину, Русији и Евроазијској унији.

Илустрација (Фото. kremlin.ru/ Правда)

Према речима шефа српске дипломатије, чланство у ЕУ за државе западног Балкана постало је бајка и далека будућност. Министар спољних послова захтева од Брисела да нас више не лаже и да нам лепо каже "има ли или нема уласка у ЕУ".

- То шта ће да буде за 30 година, то је као када вашој деци обећавате: "Када порастеш, добићеш нешто". Нама на западном Балкану не може то више да се прича јер смо порасли. Не да смо порасли, него ћемо ускоро да одумремо чекајући на ЕУ. Овај који је у Турској започео преговоре биће да је умро. Ја сам започео преговоре у Србији, још сам жив - поручио је Дачић.

Шупља понуда

Челницима Европске уније поставио је конкретно питање шта нам сада ЕУ може понудити.

- На пример, Северна Македонија и Грчка су постигле договор и шта ће да добију. Оне су тренутно добиле заједничко председавање Берлинским процесом заједно са Бугарском. Честитам вам на томе, то је велика ствар. Шта ће Београд и Приштина добити ако постигну компромис.

Коментаришући Дачићеве оцене, Јелена Милић, председница Центра за евроатлантске студије, каже да је он са комбинацијом врло шармантног хумора и директних, отворених порука, као и оних нешто скривенијих, али јасних за оне који хоће да чују, рекао шта је позиција Србије.

- Дачић је са разлогом директно указао да идеја "Београд и Приштина, хајде се брзо договорите и нађите неки компромис, па вас чека као главна награда чланство у ЕУ" - очито и није тако извесна, што подразумева и да се види које су друге понуде. Можда то звучи цинично, али он је потпуно у праву. Када је постигнут Преспански споразум, то је било једно глобално охрабривање, показивање Ципраса и Заева као примера. Онда Ципрас изгуби изборе, па кажу "хвала богу, решили смо се оног левичара што је узимао паре из европског буџета". Шта је Македонија добила? Сад су у игри и Американци не би ли Северна Македонија почела преговоре о чланству у ЕУ - објашњава Милићева.

Сви бенефити

С друге стране, лидер радикала Војислав Шешељ поручује да не треба ни секунд размишљати, већ се морамо одмах окренути сарадњи са Евроазијском унијом.

- То је политика коју годинама заговарамо. Морамо се што пре окренути Русији, а од ЕУ немамо више шта да тражимо. То не значи да са Европом треба прекинути сарадњу. Напротив, неопходна нам је максимална трговинска, али и сарадња у свим осталим областима - наводи Шешељ.

На питање шта бисмо добили окретањем ка Путину, лидер радикала тврди да би корист била вишеструка.

- Као прво, јефтине сировине свих врста, касније, уверен сам да бисмо имали исте привилегије које је добила Белорусија. Не бих искључио ни да нам цена енергената у том случају буде иста као што је у Русији - уверен је вођа радикала.

Остојић: Сумња у све што каже Дачић

Аналитичар и некадашњи функционер ЛДП Зоран Остојић сматра да све што каже Дачић треба ставити под сумњу.

- Ми нисмо спремни за Европску унију. Имамо много посла да урадимо док испунимо све домаће задатке. Верујем да ће за њихове реформе бити потребно мање времена него за наше домаће задатке. То су два паралелна процеса. Нисмо ми пред вратима ЕУ па сад неће да нас приме јер хоће да реформишу Унију, него они кажу: "Треба нам време да се реформишемо, а вама треба време да испуните стандарде и затворите поглавља". Хајде да видимо ко ће бити бржи. Волео бих да ми будемо бржи, па да чекамо да се они реформишу, али бојим се да ће бити обрнуто - мишљења је Остојић.

Срби љути на Палмера, Лазански му очитао лекцију због паклених планова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА