Најновије

5 НАЈБОЉИХ СНАЈПЕРИСТА СУ ОВЕ НАЦИОНАЛНОСТИ: Али има једна Рускиња која је ван сваке категорије!

Члан елитне јединице Специјалних операција поставио је нови снајперски рекорд - убивши припадника ИСИС-а прецизним хицем, на удаљености од невероватних 3.450 метара. Чини се да је то вештина у којој су најбољи Канађани, што доказује пет рекорда снајпериста кроз историју.

Снајпер (Фото: pixabay. com)

1. 3.450 метара

Неименовани Канађанин у Ираку је постао власник службеног рекорда у потврђено најдужем хицу. Да би се тако нешто остварило, треба да се поклопи велики број услова - недостатак ветра, одлична видљивост и онај најважнији - невероватна прецизност пуцача. ББЦ је известио да је војник пуцао с једне вишеспратнице, а метак је летео 10 секунди пре него што је коначно погодио своју мету.

2. 2.475 метара

Британски снајпериста Крег Харисон и бивши рекордер, с два прецизна хица је ушао у Гинисову књигу рекорда, када је са својим снајпером Л115А3 упуцао двојицу талибана јужно од града Муса Кала у Авганистану.

3. 2.430 метара

Ништа мање импресиван није ни хитац Роба Фурлонга, припадника канадске пешадије који је испуцао 2002. у Авганистану. У томе му је помогла МцМиллан Тац-50 пушка.

4. 2.310 метара

Само неколико дана пре врхунског пуцња Роба Фурлонга, још један Канађанин извео је врхунски напад. Арон Пери је устрелио непријатеља на удаљености од 2.310 метара с 12.7 мм МцМиллан Тац-50 снајпером. Оно што овај рекорд чини посебним је чињеница да је путања зрна трајала четири секунде и имала вертикални пад од чак 44,5 метара.

5. 2.300 метара

Наредник Брајан Крејмер је у марту 2004. у Ираку с крова зграде пушком Барретт М82А1 погодио непријатељског војника с удаљености од 2.300 метара, а невероватно је то што је успео из свог првог покушаја.

Најбоља снајперисткиња

Почетком 1941, тада 25-годишња Људмила Павличенко студирала је историју на Универзитету у Кијеву, а годину дана после постала је најопаснија снајперисткиња свих времена која је убила 309 особа, од чега су 39 били немачки снајперисти. Павличенко је од најмлађег узраста била својеглава и мушкобањаст и никад није била најпослушнија ученица у учионици.

Рођена је 1916. године у малом градићу у Украјини, да би се с 14 доселила у Кијев. Као и многа друга деца у Совјетском Савезу, учествовала је у паравојној спортској организацији у којој је учила и стрељаштво. Наводно се дечак из комшилука правио важан како му супер иде пуцање, па је Павличенко одлучила да вежба толико дуго док не буде једнако добра као он. 22. јуна 1941. године Хитлер је растурио савез са Стаљином и немачка војска је навалила на Совјетски Савез. Павличенко се брзо придружила совјетској војсци како би бранила домовину, иако је првобитно одбијена због пола.

Изгледа као модел, а хтела да се бори

- Изгледала је као модел, с маникираним ноктима, у модерној одећи и с лепом фризуром. Павличенко је рекла особи задуженој за регруте да жели да носи пушку и да се бори. Мушкарац јој се само насмејао и питао је шта она зна о пушкама", пише на страницама совиет-аwардс.цом. Чак и након што је Павличенко показала свој сертификат и значку која је потврђивала да се бавила стрељаштвом, покушали су да је усмере према послу медицинске сестре.

- Нису желели да примају девојке у војску, па сам морала да се послужим разним триковима како бих упала - објаснила је Павличенко. Напокон јој је Црвена армија дозволила да изађе на аудицију, тако што су јој дали пушку и показали двојицу Румуна који су сарађивали с Немцима. Без муке је упуцала војнике, па је примљена у војску. Послали су је у прве редове у Грчку и Молдавију, па је у кратком року постала позната као страшна снајперисткиња која је током првих 75 дана на ратишту убила 187 Немаца.

О њој се причало

Снајперисти су се у ондашњим биткама борили између зараћених страна, често јако удаљени од осталих војника. Био је то изузетно опасан посао за који је била потребна максимална концентрација и стрепљење, јер сте морали сатима да седит или лежите, савршено мирни, како би избегли да вас уоче непријатељски снајперисти. Кад је постала позната, након битака за Одесу и Молдавију, Павличенко је пребачена на Крим и послата у битку за Севастопољ. Због своје репутације, почели су да јој дају све опасније задатке, па се у једном тренутку нашла лицем у лице с непријатељским снајперистом.

Убила је 36 снајпериста, од којих су неки били међу најзлогласнијим убицама у својим редовима.

- Ово је било једно од најнапетијих искустава у мом животу - изјавила је Павличенко касније. Осам месеци се борила у Севастопољу, где је промовисана у Црвеној армији због својих достигнућа. Неколико је пута рањена, али је послата с ратишта тек пошто јој се шрапнел забио у лице, кад су Немци бомбардовали њену позицију. Постала је позната особа у рату и део пропаганде којом се користила Црвена армија, па су је се прибојавали немачки војници широм источног фронта. Немци су чак ишли толико далеко да су јој се лично обраћали путем звучника, при чему су јој нудили угодности и слаткише ако пређе на њихову страну.

Први припадник совјетске војске у Белој кући

Али, Павличенко је остала на својој страни и ускоро постала инструкторка стрељаштва, па је чак позвана и у посету Белој кући. Постала је тако прва припадница совјетске војске која је икад ступила тамо. С 309 убистава, убраја се међу пет најбољих снајпериста свих времена, али је врло вероватно да је убила и пуно више војника, будући да је потврђеним убиствима морала да присуствује и трећа страна, што често није било оствариво. Након рата је магистрирала у Кијеву, а њена прича приказана је ове године у филмовима "Битка за Севастопољ" у Русији и "Неуништива" у Украјини.

Који брод је Иран запленио и због чега, сазнајте ОВДЕ.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА