Најновије

БИТКА НА ДРИНИ КРИЈЕ ПРИЧУ О ХРАБРОЈ РУСКИЊИ: Била је у рову раме уз раме са српском војском, на њеном гробу исписани су потресни стихови!

Пре него што посетиоци спомен-костурнице на врху легендарне планине Гучева дођу до ње најпре прођу поред споменика и спомен-плоче постављених у част Дарји Александровној Коробкиној, храброј руској болничарки која је овде погинула у Првом светском рату.

Спомен-костурница на планини Гучево (Фото: јутјуб)

Пре 105. година међу српским војницима била је и ова добровољка и болничарка из Петровграда све док није погођена гелерима у јесен 1914. на Гучеву остала завек.

Према доступним подацима Дарја, рођена 1888, у Петрограду, у Србију је дошла најпре до Ваљева где се задржала кратко да би септембруа 1914. отишла на први линију фронта у ’’Битку на Дрини’’. Као болничарка Дринске дивизије другог позива она је, забележено је, до тада невиђеним храброшћу и одважношћу
превијала српске рањенике. Остало је записано како је у једном дану превила више од стотину рањених.

На Гучево, коту 708. на Еминовим водама одлази са Дринском дивизијом. Не обазирући се на пушчану и артиљеријску ватру храбро је ишла од једног до другог рањеног српског војника, превијала им ране, храбрила их, и чинило се да непријатељско зрно њу неће.

У рано јутро 2. октобра 1914. млада Рускиња је пошла да превија рањенике у Другом батаљону, код мајора Милоја Јелисављевића на Еминовим водама.

Мајор није био на предвиђеној позицији, већ на коти 708 па је Дарја хтела да му се из земунице јави телефоном и добије дозволу да дође тамо где је много рањених. Нажалост, аустроугарска граната пала је на земуницу и Дарја је погинула, а са њом и капетан Милутин Милојковић. Иза ровова на Еминовим
водама заједно су сахрањени храбра болничарка и српски официр.

Она је била пример јунаштва о чему сведочи и извештај команданта Дринског Коњичког дивизиона ИИ позива, о борбама 31. августа, 1. и 2. септембра 1914. године код аде Курјачице, у коме се наводи.

’’Као заступник Команданта одсека, нарочито морам по дужности истаћи ретко пожртвовање, храброст и најсавесније вршење своје дужности према рањеницима за све време борбе и дању и ноћу, врло често у киши куршума, непосредно иза првог борбеног реда – добровољне милосрдне сестре Дарје Александровне из Петрограда, која је сама лично превила преко 120 рањеника. За све своје заслуге, милосрдна сестра Александровна заслужује највеће ратно одликовање’’.

Храбру Рускињу житељи овога краја нису препустили забораву. Пано са подсећањем на њено јунаштво налази се код Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи од пре неколико година, на Гучеву је у близини спомен-костурнице на стогодишњицу њене погибије, октобра 2014, постављена спомен-плоча, недавно је у ’’краљевској бањи’’ једна улица добила њено име, а прошле године је на Видовдан недалеко од спомен-костурнице на Гучеву, у њену част, свечано откривено спомен обележје, поклон Српске краљевске академије научника и уметника и његовог аутора Драгољуба Мирковића.

Сутра, 8. септембра ће на Гучеву бити обележена 105. годишњица битке на Гучеву, познате и као ’’Битка изнад облака’’, а то ће бити прилика да се нова поколења подсете и на јунаштво жене која је у Србију дошла из Петрограда да у једном од најтежих тренутака наше историје помогне српском народу.

Како је Аркан кажњавао своје “Тигрове”, да су га се сви плашили, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА