Најновије

"СУЛТАН" РАДИО ГРАЂАНИМА ИЗА ЛЕЂА: Ердоганови људи направили хаос у Истанбулу, а када су склоњени са власти испливала шокантна истина!

Многи грађани Истанбула изборну победу кандидата за градоначелника Републиканске народне партије (ЦХП) Екрема Имамоглуа у јуну виде као почетак краја Ердоганове ере. Таква очекивања су можда претерана, али се барем у сектору финансија види известан помак.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Након што је харизматични 49-годишњак преузео дужност, све више случајева расипања новца излази на видело. Тако је градска влада у Истанбулу годинама додељивала "добротворним" фондацијама позамашна средства из градског буџета.

Процењује се да је претходна влада уплатила различитим фондацијама средства из градског буџета у вредности од укупно 357 милиона лира (око 55 милиона евра). Само прошле године, Турској фондацији за омладину и образовање (ТУРГЕВ), коју је 1996. основао садашњи председник Реџеп Тајип Ердоган, уплаћено је осам милиона евра. Председница фондације је Есра Албајрак, његова ћерка и супруга актуелног министра финансија Берата Албајрака. Фондацији је укупно уплаћено 36 милиона евра.

Милиони за стреличарство

Фондација ТУГВА, која управља мрежом домова за ученике верских школа, а чији је председник Билал Ердоган, син председника Турске, добила је 76 милиона лира (12 милиона евра). Ту је и низ мањих, такође верских задужбина, а можда најбизарнији је случај Фондације за турско стреличарство: традиционални турски спорт субвенционисан је са чак 2,5 милиона евра. На челу фондације је такође Ердоганов син Билал.

Слични случајеви и у Анкари

После доласка на власт Мансура Јаваша, новог градоначелника Анкаре, који је такође члан ЦХП, обелодањени су слични случајеви. Тако је његов претходник овластио једну компанију за археолошка ископавања у граду, за шта је добијала 300.000 лира (око 50.000 евра) годишње, али ништа није урађено.

Корупција, непотизам и расипање новца, међутим, нису искључиво проблем владајуће партије. По свему судећи, ни недавно смењени градоначелник Мардина из прокурдске Демократске партије народа (ХДП) Ахмет Турк, није био баш штедљив. За четири месеца на дужности потрошио је 300.000 лира на банкете. Нјегов наследник из АКП наводно је већ потрошио двоструко већу суму на поклоне.

Турска заузима 78. од укупно 180. места на Индексу корупције невладине организације "Транспаренси Интернационал".

Прочитајте ОВДЕ зашто Британија неће да врати украдене статуе из Партенона.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА