Најновије

АНАЛИТИЧАР РАЗОТКРИО ТАЈНЕ ПЛАНОВЕ ШИПТАРА: Формирање владе касни, јер Мустафа жели да остави по страни Вјосу Османи

Аналитичар Неџмедин Спахиу изјавио је да верује да ће Приштина добити владу састављену од Самоопредељења и Демократског савеза Косова, али да не може да прецизира када ће споразум бити постигнут.

Иса Мустафа (Фото: Јутјуб)

Спахиу објашњава да до кашњења у формирању косовске владе долази јер лидер ДСК Иса Мустафа жели да остави по страни потпредседницу странке Вјосу Османи.

“Мустафа је тражио МУП да би изгубио МСП на које је циљала Вјоса Османи, онда је оставио Куртију да узме председника парламента, да би и са тог места уклонио Вјосу Османи и да би зацементирао став да ДСК мора да има председника државе, јер сада када две кључне позиције има Самоопредељење онда је очито да председника мора имати ДСК”, сматра Спахиу.

Спахиу, који је директор РТВ Митровица и универзитетски професор, истиче да сада има времена за договор Мустафе и лидера Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, ако ДСК добије пола владе и место председника тзв. Косова. 

Говорећи о приоритетима које ће имати будућа косовска влада, Спахиу каже да верује да ће Курти бити успешан у борби против корупције, али да сумња да ће бити успешан када је у питању спољна политика.

“Оно што сумњам да ће бити успешно је спољна политика, где је такође један приоритет договор са Србијом од чега зависи развој, не само КиМ, него целог региона. То је кључан приоритет који је важан за КиМ а који не мислим да довољно разуме Аљбин Курти”, оцењује Спахиу. 

Подсећа да је лидер Самоопредељења обећао да ће водити преговоре са Србијом и да је заинтересован за добрсуседске односе али и упозорава да би Курти, ако се не промени, могао да погорша односе са Албанијом.

“Што се тиче односа са Албанијом мислим да ће доћи до погоршања односа због његове политике наспрам Албаније, мада то сада изгледа парадоксално и када било којем Албанцу на КиМ кажете то он ће вас чудно гледати и то је гром из ведра неба. Ја сам уверен да ако Курти не промени став, који има данас, доћи ће до погоршања односа између тзв. Косова и Албаније”, нагласио је Спахиу.

Тзв. Косово не треба да дозволи да сви његови суседи буду за столом, а Приштина изван тога јер за једну малу државу која нема излазак на море, опстанак значи добри односи са суседима, каже Спахиу, осврћући се на регионалну иницијативу “мини-Шенген”.

“То што је тзв. Косово имало добре односе са Црном Гором, Албанијом и Македонијом омогућило је да тзв. Косово буде оно што јесте сада. Не би се могло да није било Ђукановићевог става 1999. године, да није било ставе македонске владе, не би дошло ни до НАТО интервенције, не би тзв. Косово могло опстати“, сматра Спахиу.

Замислите, каже он, да суседи затворе границе према тзв. Косову, “онда тзв.Косово нема ни со где да купи”, то је екстремна ситуација, али показује колико је важно имати добросуседске односе и колико је важно да тзв. Косово не сме дозволити да његови суседи буду у било каквом форуму а да тзв. Косово не буде. 

“То што јетзв. Косово реаговало на такав начин, мислим да је то детињасто, инфалтилан став косовске политичке класе, косовских медија и друштва у целини, да се равнодушно понашају према иницијативи - кажу то није за нас. Напротив, ако је будућност тзв. Косова у ЕУ, где треба да буду отворене границе и сарадња са свима чланицама а ту теже све балканске земље, онда како ће сарађивати са Швеђанима или Данцима ако ниси у стању да сарађујеш са својим суседима. За тзв. Косово и за све земље региона „мини-Шенген“ је пут приближавања ЕУ, треба да се усагласе са суседима како би били спремни за ЕУ, за сада јасно је да у том “Шенгену” то одговара неком више, неком мање али чињеница јесте да за све ове земље стратешки пут и њихова стратегија јесте учлањење у ЕУ пре или после и онда је то пут да се они договоре и да што пре успоставе што ширу и што дубљу сарадњу”, наводи Спахиу.

Он наглашава да ако неко има разлога да не буде у “мини-Шенгену” онда је то Црна Гора, за коју подсећа да је најближа ЕУ, да се граничи са Хрватском која је већ чланица ЕУ и која има излаз на море.

“Ако је и Црна Гора ту онда за тзв. Косово нема прерачунавања, него једноставно оно мора бити ту и мора дати своју сагласност или не, а не да процес посматра са стране”, истакао је Спахиу.

Спахиу је говорио и о почетку суђења за убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића истакавши да сумња да ће косовске институције расветлити случај убиства.

Он је изразио сумњу да ће бити расветљено убиство Ивановића “све док је у Србији на власти овај режим”.

“Нисам склон мишљењу да су косовске институције способне да расветле убиство без помоћи из Београда а изгледа да у овом случају помоћи из Београда неће бити. Добро је што је почело суђење и што постоји нека оптужница али нисам најсигурнији да ће доћи до расветљавања убиства Оливера Ивановића”, закључио је Спахиу.   

Прочитајте ОВДЕ шта је Патрик Бесон поручио Србима.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА