Најновије

НАСТАВЉЕНА ИСТРАГА О ПАДУ ЛЕТЕЛИЦЕ: Погледајте фотографије остатака украјинског авиона! Ево коме оне не иду у прилог!

У току је истрага о паду "боинга 737" украјинске авио-компаније који се срушио у Техерану. Погинуло је свих 176 путника и чланова посаде. Док Запад тврди да је иранска ракета оборила "боинг", Техеран одлучно демантује и истиче да ти наводи представљају психолошки рат.

Остаци украјинског авиона који је пао у Ирану (Фото: Јутјуб)

Авион се срушио у среду само неколико минута након полетања са аеродрома "Имам Хомеини" у Техерану. У паду је страдало 167 путника и девет чланова посаде.

Авион је пао у време појачаних тензија између Ирана и САД, само неколико сати након што је Техеран извео ракетне нападе на базе у Ираку у којима су били војници САД као одговор на убиство команданта специјалних јединица иранске Револуционарне гарде Касема Сулејманија.

Иницијална истрага о паду авиона показала је да је авион имао проблема док је напуштао зону аеродрома и да је покушао да се врати на аеродром.

Украјинска амбасада у Техерану најпре је објавила да није у питању терористички или ракетни напад, да несрећа нема везе са актуелном кризом САД и Ирана, као и да прелиминарни извештаји показују да је авион пао због квара на мотору. Убрзо затим саопштење је повучено.

Након тога, појавили су се први наводи да је иранска ракета погодила авион. То су потврдили и званичник Пентагона и обавештајци САД и Ирака. Неколико минута по полетању "боинга 737-800" украјинске авио-компаније, који је био на лету за Кијев, престао је да емитује податке непосредно пошто је иранска војска лансирала ракете на базе у Ираку где су смештене америчке трупе.

Званичници Пентагона процењују да је "боинг" случајно оборен. И канадски премијер Џастин Тридо каже да је из више различитих обавештајних извора добио информацију да су украјински "боинг 737", у којем је било најмање шездесет троје Канађана, оборили Иранци.

Поједини амерички медији објавили су снимак на којем се, како наводи, види иранска ракета која обара украјински авион. Техеран оштро демантује наводе да је украјински авион погодила иранска ракета.

Нове информације о паду авиону стижу из сата у сат. Поједини медији објавили су фотографије остатака срушеног авиона на којима се виде комади срушеног авион, који имају рупе на себи.

На неким фотографијама се могу видети и комади бетона, који су буквално испрскани крвљу жртава. Ове фотографије наводно не иду у прилог тврдњама иранских званичника.

Поједини стручњаци тврде да постоји могућност да је иранска ракета погодила украјински авион. Украјински истражитељи, који су стигли у Иран, наводно нису утврдили да је квар на мотору узрок пада.

Поједини медији, који се налазе на лицу места, тврде да су иранске службе уклониле све делове авиона са места где је пао.

Прочитајте ОВДЕ шта су иранске власти поручиле Канађанима.

Извор: РТС/Индекс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА