Најновије

СРБИ КАЖЊЕНИ ЗБОГ СЛИКЕ С КОКАРДОМ: Из Одбора за права Срба тврде да је то грб Немањића! (ФОТО)

МУП Унско-санског кантона кажњавањем двојице Срба који су "на јавном месту носили шубаре са кокардама" крши људска права и малтретира становнике српске националности у Босанском Петровцу, саопштио је данас Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

У саопштењу се наводи да је 6. јануара, на Бадњи дан, МУП казнио два лица српске националности у Босанском Петровцу са 500 конвертибилних марака (250 евра) за ремећење јавног реда и мира, јер су "на јавном месту стављајући на главу шубару са кокардом вређали верска и национална осећања грађана".

Одбор истиче да је, према попису из 2013. године, Босански Петровац био већински српска општина и наводи да МУП УСК "треба да консултују хералдичаре који би им објаснили да није реч о кокарди, него о грбу Немањића, који је од 12. века срж сваког обележја српског народа, независно од тога где Срби живе".

- Што се тиче шубаре, шубара је одевни предмет за главу који се израђује од вуне, који се користи и у БиХ и Хрватској и Србији, и свуда где временски услови налажу да се човек не прехлади, па је наше шаљиво питање да ли би МУП казнио неког туристу из Русије или Немачке ако би се на подручју УСК појавио са шубаром - стоји у саопштењу, преноси РТРС.

Одбор оцењује да, након што је МУП УСК више пута покушао да мигранте из Бихаћа премести у српско село Медено Поље, и након што је 2019. године три пута забрањено обележавање геноцида над Србима у Бихаћу, овај потез показује да постоји утврђена политика "којом желе да Срба нема у УСК".

Из Одбора наводе да се поставља логично питање "да ли МУП Републике Српске треба да поступа и сачињава прекршајне налоге за Бошњаке који на територији Републике Српске на капама и береткама носе грб `Армије Републике БиХ`".

У саопштењу се наглашава да су грб "Армије Републике БиХ" на својим капама и униформама носили и они који су направили стравичне злочине у српским селима око Братунца и Сребренице.

Прочитајте ОВДЕ   ко се то избламирао и смеје му се цео Балкан.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА