Најновије

ТИШИНА КОЈА ПЛАШИ ЦЕО СВЕТ! Шта се крије иза ћутања Саудијаца?

Након убиства иранског генерала Касема Сулејманија и одговора Ирана, многи амерички савезници на Блиском Истоку осудили су ирански напад, али реакције из Саудијске Арабије није било, па се поставља питање шта се крије иза ћутања Саудијаца.

Иранци (Фото: leader.ir)

Однос између љутих непријатеља Америке и Ирана дошао је на корак од отвореног рата након што је Техеран гађао америчке базе у Ираку као одмазду за убиство генерала Касема Сулејманија по наређењу Доналда Трампа.

Многи амерички савезници на Блиском Истоку осудили су ирански напад, али реакције из Саудијске Арабије није било. То се не разликује претерано од пажљиво одмерене реакције која је уследила након убиства Сулејманија. А из Краљевства нису стигле ни реакције на информације да су Иранци грешком оборили украјински путнички авион 8. јануара недалеко од Техерана.

Као део ескалирајуће кризе појавило се и објашњење зашто је ирански генерал уопште био у Багдаду 3. децембра када га је погодила ракета испаљена из америчког дрона.

Ирачки премијер Адил Абдул Махди је открио да је требало да се састане са Сулејманијем како би разматрали потезе за олакшавање деценијског сукоба између шиитског Ирана и сунитске Саудијске Арабије који лежи у темељу свих конфликта на Блиском Истоку, а и шире.

"Требало је да се састанем са њим на дан када је убијен. Дошао је да пренесе поруку из Ирана као одговор на поруку коју смо им проследили из Саудијске Арабије", рекао је Махди.

Ирачки премијер је открио и да је амерички председник Доналд Трамп затражио од њега да посредује након напада на америчку амбасаду у Багдаду.

Према ирачким званичницима, успостављен је контакт са бројним снагама и личностима у Техерану. Опсада амбасаде је укинута и Трамп се лично захвалио Махдију на помоћи.

Није било ничега што би Ирачанима сугерисало да је небезбедно да Сулејмани допутује у Багдад - управо супротно. То сугерише да је Трамп помогао да се генерал намами на место где ће бити убијен.

Могуће је да амерички председник није био свестан пресудне улоге коју Сулејмани има у покушају мирења са Саудијцима. Или је знао, али није марио.

Могло би се чак и рећи да то мирење не би било у интересу председника који толико пажње поклања америчком извозу оружја и чије је прво службено путовање по доласку на функцију било у Ријад управо поводом продаје оружја.

Постоји и могућност да амерички стратези нису знали ништа о разговору Трампа и Махдија, па су предложили смакнуће Сулејманија када се за то указала прилика. У то се може веровати ако се прати наратив обавештајних служби Вашингтона које тврде да су Трампу предложиле ликвидацију Сулејманија као опцију, верујући да ће он то одбити као и његови претходници у Белој кући.

Због открића да је између Техерана и Ријада постојао дијалог и због претње од надолазећег насиља након иранског ноћашњег напада, саудијска тиха реакција није изненађујућа.

После Сулејманијевог убиства престолонаследник Мохамед бин Салман послао је свог млађег брата у Вашингтон како би ургирао суздржаност своје земље.

Веома висок ризик да регион постане арена за нове сукобе довео је до ретке сарадње блока предвођеног Саудијском Арабијом и Катаром који је, такође, послао свог министра спољних послова у Техеран како би апеловао на смирење тензија.

Осим што је у опасности да буде погођена у унакрсној ватри између САД и Ирана, Саудијска Арабија је рањива и на савезничке снаге Техерана које су распоређене у Либану, Јемену, Ираку и Сирији.

Ко је признао да је крив за пад украјинског авиона сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА