Најновије

ЖЕСТОКО СЕ ПРОТИВЕ ЗСО: Ово је списак Куртијевих министара за нову приштинску владу!

Преговори Самоопредељења и ДСК не иду већ данима у добром смеру и све је већа неизвесност у погледу тога да ли ће се на крају све завршити споразумом о владајућој коалицији.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Аљбин Курти је пре неколико дана уочи консултативног састанка са председником Косова Хашимом Тачијем око одређивања мандатара за састав владе, путем видео поруке, саопштио имена која планира за министре испред Самоопредељења.

Међу тим именима су нека била сасвим очекивана, али има и неких изненађења. 

Хаки Абази, кога је Курти одредио за другог заменика премијера, има диплому америчког и приштинског Универзитета за пословни менаџмент и инжењерство. Абази више од 15 година ради у разним међународним организацијама широм света, а члан је Олбрајт института и Рокфелер фондације. Тренутно обавља функцију програмског директора у Развојном програму који финансира УСАИД у Пакистану. Абази је познат као неко ко ватрено брани политичке ставове, а у кампањи за недавно завршене изборе у студију ТВ7 имао је и физички обрачун са чланом ДСК Дарданом Моликајем.

Министарка правде би требало да буде Аљбуљена Хаџиу, иначе чланица председништва Покрета Самоопредељење. Завршила је студије на Правном факултету у Приштини, а чланица Самоопедељења постала је у септембру 2010. године док је функцију посланице у Скупштини Косова обављала у три узастопна мандата. Важи за једну од најгласнијих посланика у Скупштини Косова, велики је противник Закона о демаркацији са Црном Гором и формирања Заједнице српских општина.

Бљерим Река би, према Куртијевом плану, био министар спољних послова и дијаспоре у  новој Влади Косова и то је једно од изненађења. Река долази из Скопљ, а на македонским  изборима 2019. године био је независни кандидат за председника Северне Македоније. Такодје, био је амбасадор Македоније у Бриселу, те саветник у  Влади Македоније за националну стратегију и интеграцију у ЕУ. Река је професор међународног права.

Како је Курти најавио, на челу Министарства здравља и спорта у Влади Косова требало би да буде Арбен Витиа. Он је бивши директор Одељења за здравство и социјално старање у општини Приштина, на чијем је челу Шпенд Ахмети из Социјалдемократске партије и бивши члан Самоопредељења. Витиа је дипломирао на Медицинском факултету у Тирани, а као лекар је радио у Косовској Митровици.

За Министарство финансија и трансфера најављен је професор Бесник Бисљими, који је Економију студирао у Загребу. Докторирао је на Универзитету у Фрајбургу у Немачкој из области макроекономије са специјализацијом у фискалној политици. Од 2004. године ради на Америчком универзитету на КiM, али и као професор на другим светским Универзитетима.

Розета Хајдари, која би требало да води министарство економије, трговине и трансфера, није позната јавности. Оно што се зна о њој је да се бави бизнисом и да је раније била запослена у неким косовским институцијама. Хајдари Има приватну фирму која се бави пословним саветовањем.

Покрет Самоопредељење у кампањи за парламентарне изборе истицао је на првом месту борбу против корупције и организованог криминала. Освојили су 29 од укупно 120 посланика у Скупштини, један више од ДСК.

Од свог оснивања та странка се залаже за национално уједињење Албанаца, односно за уједињење тзв. Косова са Албанијом.

Какав ће епилог преговора са Демократским савезом бити и да ли ће Куртијеви кандидати и он сам заузети планирана места у приштинској влади требало би да се реши у наредних неколико дана.

Прочитајте ОВДЕ шта је Марко Ђурић поручио властима у Приштини.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА