Најновије

БОРБА ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНИ ИНТЕГРИТЕТ НА ПРВОМ МЕСТУ! Дачић о ситуацији на КиМ

У Министарству спољних послова Републике Србије одржан је новогодишњи пријем, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће и у овој, као и у претходној години државни приоритет остати борба за очување суверенитета и територијалног интегритета.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је истакао да активности Министарства спољних послова, које су везане за процес око Косова и Метохије јесу примарне и да, упркос досадашњем залагању, није задовољан напретком овог процеса у протеклој години.

- Прави дијалог је изостао, услед одбијања Приштине да укине одлуку о такси на робу из централне Србије. Несхватљиво је да је ова антицивилизацијска мера опстала дуже од годину дана, упркос захтевима са свих страна света да буде укинута. Надамо се да ће се то променити током ове године, да ће таксе бити укинуте што пре, како би се наставио дијалог за који је Србија заинтересована и у њему види једини пут за постизање компромисног и дугорочног решења - рекао је Дачић.

Министар је подсетио и да је у 2019. години још пет земаља чланица Ун повукло своје раније одлуке о признавању тзв. Косова и да је укупан број држава које су повукле признање 17.

- У Уједињеним нацијама данас више чланица не признаје Косово као државу, него што је признаје. Такав однос у међународној заједници, у још изразитијем облику, показао се и приликом новог покушаја Приштине да постане чланица Интерпола у октобру у Чилеу, када је повукла кандидатуру суочена са још већим бројем противника тог чланства - рекао је Дачић и нагласио да је Република Србија спремна за наставак дијалога у вези да Косовом и Метохијом и проналазак компромисног решења по питању КиМ.

- Ситуација на Косову и Метохији представља за Србију највећи политичко-безбедносни изазов. Србија и НАТО имају обавезе у складу са Резолуцијом СБУН 1244 и Војно-техничким споразумом, а примена тих обавеза представља императив за обе стране. Од НАТО очекујемо да са разумевањем сагледава и подржава наше приоритете, што се нарочито односи на Косово и Метохију. НАТО вођена мисија КФОР има посебан значај за српску заједницу на Косову и Метохији. Сматрамо да, нажалост, безбедносна ситуација у Покрајини захтева, ако не веће, бар несмањено присуство КФОР. Србија се снажно противи трансформацији тзв. "Косовских безбедносних снага" у тзв. "Војску Косова", јер се тиме крши Резолуција СБ УН 1244 и угрожава регионална и шира стабилност - рекао је он.

Дачић је рекао и да кључни спољнополитички приоритет и даље остају европске интеграције и пријем Србије у пуноправно чланство ЕУ, а самим тим и спровођење реформског процеса у складу са највишим стандардима који су пред њу постављени.

- Током 2019. године формиране су институције Европске уније, а изузетно је позитивно што у саставу нове Комисије и даље постоји функција комесара за проширење. Србија изражава пуну подршку Оливеру Вархељију у нади да ће успети да, заједно са државама чланицама ЕУ, омогући бржу динамику приступног процеса. Поздрављамо истовремено и избор високог представника ЕУ за заједничку спољну и безбедносну политику Ђозепа Бореља - казао је Дачић.

Мафијашки режим Мила Ђукановића хоће да очисти Црну Гору од свега што има префикс - српско! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА