Најновије

ДАЧИЋ СПОЈИО РУСЕ И АМЕРЕ: О, велике силе, добро нам дошли...

О, велике силе, па добро нам дошли, рекао је Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, амбасадорима Америке и Русије, који су јуче присуствовали традиционалном новогодишњем пријему које организује Министарство спољних послова.

Ивица Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Наиме, Ентони Годфри, амерички амбасадор, био је испред улаза у свечану салу, где је организован пријем, и одмах је кренуо у сусрет српском министру.

Уз руковање и две, три љубазне реченице, домаћин је у пратњи представника Вашингтона кренуо пут сале. На само корак од њих био је и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко. Представници дипломатског кора, који су такође присуствовали коктелу, са занимањем су пратили сусрет две велесиле. Међутим, сусрет је протекао више него пријатно.

Руковање, осмеси, мало необавезне приче, кратко, колико је заправо домаћин имао времена пре званичног обраћања гостима.

Занимљиво је да се Дачић својим саговорницима обраћао на српском језику, а да су велике силе, како их у пакету назива шеф дипломатије, разумеле све што им је говорио.

А у званичном обраћању дипломатским изасланицима Дачић је нагласио да су, уз очување територијалног интегритета и суверенитета, кључни спољнополитички приоритети Србије европске интеграције и пријем у пуноправно чланство Европске уније.

Министар је рекао и да Србија од Хрватске, као земље нашег региона и последње која се придружила ЕУ, очекује да пружи посебан допринос политици проширења. Дачић је поручио и да Београд у другој половини 2020. посебне резултате очекује од Немачке као најснажније економије ЕУ и свакако важне чланице ЕУ са капацитетом да генерише значајније одлуке.

- Потребно је да високо на агенди буде политика проширења и да активности обе стране, ЕУ и Србије, иду са циљем да се започети процеси одвијају бржим темпом ка конкретним и видљивим резултатима по становништво - навео је шеф српске дипломатије.

Посебан део говора министар је посветио стању у УН, у којој је све мањи број држава које признају независност Косова.

- Наши аргументи и наша принципијелна позиција кључно су утицали на то да током протекле године још пет чланица УН повуче своје раније одлуке о признању Косова. Тако да је 17 држава повукло раније одлуке, а у УН данас више чланица не признаје Косово као државу него што је признаје - рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је нагласио и да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином и у том смислу напорно ради са свим међународним партнерима како би се што пре вратили процесу који ће обезбедити компромисно и дугорочно решење за Косово и Метохију.

- Надам да ћемо се током ове године вратити дијалогу и да ћемо успети да надокнадимо пропуштено време. Али, понављам, Србија није сама у том процесу и не зависи све од нас и наше јасне спремности за разговор - рекао је шеф дипломатије.

Дачић је подсетио на бројне посете светских званичника током претходне године, опширно је говорио о сусретима председника Србије Александра Вучића са руским председником Владимиром Путином, али и о посети француског председника Емануела Макрона Србији и стратешком партнерству са Кином.

Ево како је честитао свим Србима православну Нову годину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА