Најновије

СРПСКА ДЕЦА У ВУКОВАРУ НЕМАЈУ ОДАКЛЕ ДА УЧЕ: Саопштено зашто уџбеници касне, ово је главни разлог!

Ученици првог и петог разреда основних школа у Хрватској, који наставу похађају на српском језику и ћириличном писму, и даље су без уџбеника, а заменик градоначелника Вуковара из реда српске заједнице Срђан Милаковић каже да је разлог кашњење са преводом уџбеника са хрватског језика на српски језик, што је обавеза предвиђена законом.

Вуковар (Фото: Јутјуб)

Милаковић је објаснио да проблем не постоји само у Вуковару, већ и у деловима источне Хрватске — Источној Славонији, Барањи и Западном Срему, где се спроводи потпуна настава на српском језику и ћириличном писму и где деца такође немају никакве уџбенике.

На проблем недостатка уџбеника на матерњем језику пажњу је усмерило отворено писмо које је отац једног ученика који похађа основну школу "Никола Андрић" у Вуковару упутио Влади Хрватске, народном правобранитељу и правобранитељу за права деце.

У отвореном писму, отац ученика В разреда те школе Драган Црногорац истакао је да његово дете и други ђаци тог одељења имају само уџбеник и радне свеске за хрватски, српски и енглески језик, док све остале предмете — географију, историју, музичку културу, ликовну културу, природу, математику, информатику и техничку културу — уче из белешки са наставе.

Милаковић каже да је цео процес окаснио најпре због превода, а потом, када су преводи завршени, због процедуре одобравања уџбеника.

- Није ми потврђено до краја, али једна информација је да Комисија која треба да одобри преведене уџбенике није то учинила, јер, наводно, нису били терминолошки усклађени са српским језиком - казао је Милаковић.

Према његовим речима, поставља се питање да ли ће и у другом полугодишту та процедура бити завршена, јер уџбеници нису још отишли ни у штампу и није баш реално очекивати да то у неко догледно време буде завршено.

- То су страшни пропусти који су се догодили, а за које нико неће преузети одговорност - истиче Милаковић.

Он додаје да није сигуран да је у Хрватској од надлежних то неко доживео као озбиљан проблем, а и ако буду тако нешто коментарисали пребациће причу на формално-правну процедуру, уз објашњење да они не могу да утичу на грешке које су се десиле.

Спречен терористички напад на Путина! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА