Најновије

УБИСТВОМ "ЧУВАРА РЕВОЛУЦИЈЕ" БОЈНО ПОЉЕ СЕ ПОМЕРА: Да ли је Иран нова Сирија?

Нова Година је почела веома бурно на Блиском истоку и северу Африке. Убиство Генерала Касема Сулејманија „чувара револуције“ који је на Блиском истоку важио за човека од изузетног ауторитета и то у кругу неколико земаља а то су Иран,Сирија и Ирак. Ове земље су велика ратна зона у којој Америка спроводи своју политику на добро познати начин. Ирак и Сирија су потпуно уништене у ратовима протеклих година а биле су добро стојеће земље што и није чудо имајући у виду њихове ресурсе које су имали на располагању.

Ајатолах Али Хамнеи и генерал Касем Сулејмани (Фото: leader.ir)

Пише: мр Владимир Пребирачевић, директор Српско-Руског центра Мајак

Главни ресурси су свакако нафта и гас за које су американци изузетно заинтересовани широм света па тако свуда где год њима и њиховим савезницима није наклоњена власт неке земље онда се ради на довођењу нове и послушније која ће за мрвице власти и моћи одрећи свега и предати све што може у руке својих ментора. То можемо видети на примерима широм света почевши од окупираног Косова и Метохије па преко Црне Горе, Македоније па преко свих ових земаља на Блиском истоку. Сви треба да се подреде њиховом интересу јер је амерички интерес много битнији у свакој земљи овог света него матичном народу који у тој земљи живи, тако испада.

Генерал Сулејмани је одређен за мету која има веома високу позицију на списку мета. Креатор Блиског истока како су још звали генерала је био одговоран за много тога што је било противно интересима САД у региону. Ретко ко је ову егзекуцију схватио као неки хир Трампа пред изборе него као покушај спречавања будућих проблема које је генерал могао проузроковати јер је већ довољно штете направио по интересе САД-а у Сирији и Ираку. Његовим уклањањем добија се на неколико фронтова у исто време а паралелно са тим се покрећу и протести у Ирану који су већ раније били почели па се мало примирили. А само је бонус то што се пред изборе уклања један опасан немријатељ.

Иран је одговорио доста бучно са разним врстама претњи које би могао реализовати у будућем времену а у кратком року је извео један орочен ракетни напад на две америчке базе у Ираку. Ту се за сад стало мада су још увек резултати тог ракетирања слабо познати. Трамп каже ништа специјално се није догодило, нема повређених само мала материјална штета док Иранци тврде да има преко 80 погинулих и доста материјалне штетепа чак и уништених авиона. Када ће се нешто ближе знати остаје да се види али сигурно је да американци неће признати ништа за шта не постоји неки независни извори који ће представити доказе до којих свакако није лако доћи. Са друге стране случајно обарање Украјинског цивилног авиона изнад Техерана је преузело примат у тренутној кризи у Ирану.

Поновно буђење протеста широм Ирана је власт схватила озбиљно и одмах је интернет тај који је искључен јер имају довољно искустава из прошлости када су се разне обојене револуције или исламска пролећа координирала преко друштвених мрежа и специјалних портала унапред припремњених за ову врсту акција.

Тај специјални рат је и Иран спреман да води и реаговао је доста брзо а у ком правцу ће отићи ова ситуација остаје да се види. Оно што можемо видети је да се покренула машинерија за пропаганду како власт у Ирану убија демонстранте широм земље и као Трамп позива власт да не убија своје грађане. Много им је стало до њих свима је познато, од прилике исто као до Курда које су напустили чим је постало опасно по војску САД-а у Идлибу.

Полако се криза пребацује са Сирије на друге позиције али генерално регион остаје у ватри како год да се окрене. И ако неко мисли да криза у Либији и Блиски исток нису повезани у овим догађајима грдно се вара.  Отвара се шаховско поље једно за другим и кризе се преносе веома брзо јер нису сви способни да реагују у реалном времену и заштите своје интересе у сопственим земљама посебно кад им судбину кроје велики и јаки играчи који имају све ресурсе овога света на располагању.

Убија нас нејака реч! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА