Најновије

ЗАПАДНИ САЈБЕР РАТНИЦИ УДАРИЛИ НА ТВРД ОРАХ: У НАТО су збуњени оним што се дешава у Црној Гори! Пропао им атак на српске светиње!

Српска православна црква у Црној Гори није се нашла само на удару режима Мила Ђукановића кроз спорни Закон о слободи вероисповести, него и НАТО, који властима у Подгорици даје подршку кроз сајбер агресију.

Мило Ђукановић жели да отме и Острог (Фото: Јутјуб)

Та акција је појачана након што су на улицама црногорских градова у мирним литијама нашло десетине хиљада грађана са иконама и свећама и свештенством Митрополије црногорско-приморске и њених епархија, исказујући на тај начин незадовољство према том акту.

Сајбер ратници западне војне алијансе имају задатак да обарају сајтове и портале који нису наклоњени Ђукановићевој власти, контролишу интернет, искривљују чињенице о отимању светиња СПЦ, манипулишу масовним протестима умањујући њихове бројке, оптужују архијереје кроз монтиране текстове...

“У НАТО су збуњени оним што се дешава у Црној Гори. Такву реакцију цркве и народа нису очекивали, она не постоји у НАТО приручницима и упутствима. Нису веровали ни да ће литије трајати дуже од три дана, па су тада ценили да је најбоље да власт не реагује. Међутим, како се показало да су процене биле погрешне, проблему су приступили озбиљније и у Црну Гору послали тим за антихибридне операције. За НАТО су ствари сасвим јасне, пад Ђукановића довео би у питање чланство Црне Горе у Алијанси. Стога су послали екипу која је имала резултат у Скопљу, али не и у Бањалуци”, каже декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци проф. др Предраг Ћеранић.

Он сматра да треба очекивати и осмишљену кампању преко друштвених мрежа, а све, како каже, у правцу дискредитације свештеника, попут оне која је својевремено вођена протв неколико владика СПЦ, преко једног београдског дневног листа.

“Не верујем да ће успети овога пута, тај тим за хибридно деловање није се прославио у Бањалуци. Да се разумемо, они делују преко домаћих људи”, упозорава Ћеранић.

Професор указује да хибридно ратовање представља нови термин за "стару науку". На питање како се одбранити, одговара:

“То можемо учинити контрамерама, разоткривањем стварних намера противника, информисањем грађана. Шампиони у хибридном ратовању су Британци и Американци, који често за оно што раде оптужују противника, углавном Русе. Па у Црну Гору је дошао тим због измишљене руске претње и све што буде чинио биће у функцији сламања патриотских снага. Русија, а на Балкану Србија, православље - то су главне мете. Овде се ради о методама ратовања за које је у бившем социјалистичком систему био увржен појам "специјални рат". Моја генерација је о томе учила кроз концепт ОНО и ДСЗ. Значи, ради се о широком спектру невољних метода којима се напада циљана земља (финансијски удари, шпијунажа, пласирање дезинформација).

Стручњаци указују на то да се, уз појаву нових технологија, специјални ратови данас воде преко интернета, при чему предњачи употреба друштвених мрежа. Иначе, пре годину дана челници НАТО усагласили су се да оснују тзв. тимове за подршку, како би савезницима, на њихов захтев, у сваком тренутку пружили адекватну помоћ. Црногорско Министарство одбране потврдило је да је контрахибридни НАТО тим боравио у Црној Гори од 21. до 27. новембра прошле године "како би помогао у очувању стабилности државе".

Прочитајте ОВДЕ како режим Мила Ђукановића удара на српске медије.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА