Најновије

БОДРОЖИЋ ТВРДИ ДА ЈЕ СПУШТАЊЕ ЦЕНЗУСА МАНЕВАР ВЛАСТИ: Вучић шаље поруке да жели сам да влада (ВИДЕО)

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић изјавио је да је спуштање цензуса маневар власти који има за циљ охрабривање "малих" странака да изађу на изборе , док је опозиционом савезу који је најавио бојкот предстојећих избора - "прст у око"

Жељко Бодрожић (Фото: Јутјуб)

Он је оценио да је вишестраначје у Србији у замирању. Истакао је да на политичкој сцени имамо једну велику партију која је прогутала своје коалиционе партнере, док је опозиција потпуно скрајнута, као и да је "учињено све да се Демократска странка потпуно понизи, и нестане са сцене".

Говорећи о промени цензуса, он је изразио сумњу да се то ради из часних намера, као и да је то питање требало да се покрене у преговорима око изборних услова.

"Правила не мењају у години избора, а друга ствар је сумња да се то не ради из часних намера. То је све све требало да буде на тапету на преговорима на Факултету политичких наука. Тада је требало покренути то питање. Сама одлука да се смањује цензус јесте демократска - када би ми били нормално друштво. Још један корак напред би био да су се летос покренуле приче да се барем на локалном нивоу вратио већински систем. То је нешто што би допринело демократизацији друштва, бољем представљању грађана у локалним скупштинама и ономе што је најбитније, да одборник има везу са својим бирачима", казао је Бодрожић и додаје да уместо тога ми имамо листе које се крију иза лидера, тако да грађани не виде више ко су њихови кандидати.

Он је оценио да је спуштање цензуса маневар власти који треба да омогући мањим странкама из опозиције да се охрабре у намери да изађу на такве изборе, а са друге стране прст у око делу опозиције која је најавила бојкот.

"Председник се касно сетио да враћа демократију у Скупштину, то се не ради декретом. Он емитује другачије поруке последњих година, и у њима се јасно очитава да он жели сам да влада. Тако да је код нас фактички вишестраначје у замирању. Ми имамо једну велику партију која је прогутала своје коалиционе партнере, а опозиција је потпуно скрајнута, и све је учињено да се Демократска странка потпуно понизи и нестане са сцене", оцењује Бодрожић.

Он истиче да да Вучић од почетка владавине "емитује нетрпељивост према другачијем мишљењу" и каже да једним декретом не може да врати демократску расправу у Скупштину.

Говорећи о најављеном уједињењу Демократске странке, он каже да се "као грађанин нада да ће се то десити", али оцењује да је "много размирица и сујета које су прорадиле у последњих неколико година".

"Уз то, ми имамо медијску стратегију владајуће странке да укопава ДС, и када год дигне главу, медији који су под контролом Српске напредне странке чине све не би ли их унизили. Од када смо добили за председника ДС-а Лутовца, који је пристојан, образован и миран, опет ни то не ваља владајућој странци, тако да је и он у протеклом периоду криминализован и дехуманизован као човек  само зато што је на челу Демократске странке", наводи Бодрожић и наглашава да би било веома добро за нашу комплетну политичку сцену да ДС у будућем периоду ојача.

Он наводи да је један од главних проблема опозиције недостатак инфраструктуре у малим местима, као и да се дешава да у гомили малих места у Србији и Војводини уопште не постоје месни опозициони одбори, већ је "све то сада само преузела једна странка која влада".

"Не можете да живите само у Београду, морате да оживите одборе у сваком месту у Србији. То је рецепт. Да заиста крену по Србији, да их људи виде у малим местима, да их питају, и да учине нешто тако што ће имати непосредан контакт са грађанима", каже Бодрожић.

Он за председника Вучића и његов медијски наступ на ТВ Пинк против Милана Антонијевића, програмског директора Фондације за отворено друштво, у емисији "Хит твит", каже да "ми данас имамо човека који не представља све грађане Србије, не го пре свега себе и своју партију".

"Видело се да чак и онај који жели да смири тензије, да има добру намеру, доживи такав напад од Вучића. Значи, ни такви људи њему нису по вољи, а камоли они који се отворено противе његовој политици. Након овога се поставља питање да ли треба ићи на ту телевизију, да ли треба ићи у такве емисије", пита се Бодрожић.

Говорећи о дешавањима у Црној Гори и коментарима председника Вучића на тамошњу ситуацију, он подсећа да, "и да хоће, Вучић не може да крене тенковима на Црну Гору, јер је чланица НАТО пакта".

"Мислим да је најбоља могућа улога Србије је да сви заћуте неко време. Да пусте људе из цркве и представнике Срба да покушају да сами исправе. Да мирним протестима помере ствари", истиче Бодрожић.

Прочитајте ОВДЕ како су напредњаци својим спотовима изнервирали грађане.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА