Најновије

ИРАН ЖЕСТОКО ЗАПРЕТИО ЕВРОПИ: "Ако нам уведете санкције, следи снажан одговор!" (ВИДЕО)

Иранско Министарство спољних послова упозорило је да ће озбиљно и снажно одговорити на европски потез ка евентуалном увођењу санкција.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Портпарол Министарства спољних послова Абас Мусави рекао је да је Иран потпуно спреман да одговори на сваку добру вољу и конструктивни напор који чува нуклеарни споразум, јавила је званична иранска новинска агенција ИРНА, пренео је АП.

Велика Британија, Француска и Немачка покренуле су акцију у оквиру иранског нуклеарног споразума и отвориле пут могућим санкцијама као одговор на покушаје Техерана да се повуче из појединих делова споразума, изјавио је шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борел.

Три земље, које су 2015. потписале међународни споразум, заједно са Сједињеним Америчким Државама, Русијом и Кином, обавестиле су у писму Борела, који надгледа пакт, да покрећу његов механизам за спор, појачавајући притисак на Техеран, пренео је АП.

Лидери три државе су навели у саопштењу да су остављени без избора, с обзиром на акције Ирана и да су регистровали забринутост да Иран не испуњава своје обавезе.

Три силе навеле су да ово питање упућују Заједничкој комисији у складу са механизмом за решавање спорова, како је регулисано нуклеарним споразумом.

Борел је инсистирао на томе да тај корак не значи да ће санкције аутоматски бити поново уведене.

Механизам омогућава министрима две недеље да реше било какве проблеме, мада се тај период може продужити ако се сагласе све стране.

Ако је потребно, саветодавни одбор имао би додатних 20 дана да донесе одлуку.

Процурели до сада непознати детаљи о иранској одмазди за убиство генерала Сулејманија?! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА