Најновије

ИЗДАЛИ АМЕРИКАНЦЕ? Британци одлучили да потраже алтернативне савезнике! Ево зашто се Џонсон одлучио на радикални потез!

Наређење америчког председника Доналда Трампа да се убије ирански генерал Касем Сулејмани довело је до пуцања односа између САД и њиховог историјски најближег савезника – Велике Британије.

Борис Џонсон и Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Британски министар одбране Бенџамин Волас изјавио је да његова земља због Трампове изолационе спољне политике мора да потражи алтернативне савезнике.

- Забринут сам да ће се САД повући са лидерске позиције широм света. Претпоставка из 2010. да ћемо ми увек бити део америчке коалиције заиста није место на којем ћемо бити – рекао је он.

Претходно се британски премијер Борис Џонсон оградио од напада на Сулејманија, а министар спољних послова Доминик Раб оценио је да је то “опасна ескалација” којом се ризикује конфликт у којем би “терористи били једини победници”. Џонсонов портпарол је такође брзо осудио Трампове претње да ће напасти иранска културна добра, што би представљало кршење међународног закона а можда и ратни злочин.

Сада Британија отворено прети да ће раскинути своје дугогодишње одбрамбено партнерство са САД, након што је Волас поручио да Британија трага за другим међународним савезницима.

- Током прошле године САД су се повукле из Сирије и саопштење Доналда Трампа о Ираку у којем он каже да би НАТО требао преузети и урадити више на Блиском истоку – рекао је Волас и оценио да Британија треба да смањи своју зависност од америчке војне опреме.

Он је такође поручио да Британија треба да се окрене другим земљама са којима дели своје интересе.

- Без обзира на кораке САД... мораћемо донети одлуке које ће нам омогућити да имамо имамо низ савезника – Петоро очију (обавештајно партнерство САД, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда) и наши европски савезници тамо где нам се интереси дотичу – истакао је Волас.

Британски министар је такође навео да је Трампова администрација претила да прекине своје дељење обавештајних података уколико Џонсонова влада дозволи кинеском технолошком гиганту “Хуавеју” да гради британску 5Г мрежу.

- То су рекли више пута. Били су јасни по том питању… Председник Трамп, национални безбедносни саветник. Министар одбране је лично мени, директно рекао то кад смо се срели у НАТО. То није тајна. Били су доследни. Те ствари ће се узети у обзир кад се влада колективно одлучи на одлуку о томе – истакао је Волас, додајући да вас “пријатељи и непријатељи који су независни терају на избор”.

Прочитајте ОВДЕ шта је Владимир Путин рекао у руској Думи.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА