Најновије

МИРАШ ДЕДЕИЋ ИЗЈАВИО ДА МУ ЈЕ ПАТРИЈАРХ ЦАРИГРАДСКИ ОБЕЋАО ЈЕДНУ СТВАР: Да ли је ово истина што прича?

Митрополит неканонске Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Михаило изјавио је да без ЦПЦ са, како је рекао, "својом вековном имовином", Црна Гора није потпуна држава, као и да је недавно усвојени Закон о слободи вероисповести у том смислу кључна историјска прекретница.

Мираш Дедеић (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, то је једно од најважнијих питања државности Црне Горе, и у њој Црногорске православне цркве.

- Сад и народ зна да Црна Гора не може постојати без Црногорске православне цркве. ЦПЦ је стварала ову државу. Желе да узму у њихово власништво оно што смо ми до 1920. правили након ослобођења од Турске. То је немогуће. Уколико се цркве и манастири не би вратили Црној Гори, па тек онда Црногорској православној цркви, онда Црна Гора не би постојала као држава - рекао је митрополит Михаило за Ал Џазиру.

Он признаје да тренутни односи са Српском православном црквом нису сјајни.

Митрополит Михаило каже да се ове две цркве у много чему разликују, а признање аутокефалности ЦПЦ је горуће питање.

Тврди да је ЦПЦ по својој природи, и јединства државе и цркве у прошлости, увек била аутокефална и да је у великој мери кроз историју била призната и од других.

Додаје и да ће ЦПЦ ускоро имати пуно признање Цариградске патријаршије, али каже да га унутархришћанско негирање највише погађа.

- Цариградски патријарх Вартоломеј, чији сам био свештеник, казао је да ће проучити историју Балкана и да осталим православним црквама треба дати аутокефалност, а то се односи на Црногорску православну цркву и Македонску православну цркву - нагласио је митрополит Михаило.

Он је замолио све у Црној Гори, али и у региону, да и политичким и верским питањима убудуће прилазе "хладне главе" са много више самоспознаје, самокритичности и катарзе.

Прочитајте ОВДЕ   чега се то уплашио Мило.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА