Најновије

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У СРБИЈИ! ОШТРЕ ПАЦКЕ НА РАЧУН МИНИСТРА ЕКОЛОГИЈЕ: Горан Триван жестоко изрибан због загађеног ваздуха

Председник Србије Александар Вучић јуче је жестоко прозвао министра заштите животне средине Горана Тривана, питајући јавно да ли ће тај човек коначно да се огласи поводом загађења ваздуха, које је узнемирило читаву јавност јер су последњих дана магла и смог прекрили Србију.

Загађење (Фото: Јутјуб)

- Ајде да се јави да каже нешто. Што се тиче нас, Влада ће да уради шта треба. То су нам постале највеће бриге када смо веће решили. Ваздух је лошији за онолико колико нам је стандард виши, ја сам јутрос у сваком аутомобилу видео по једну особу - казао је јуче Вучић.

Потом је премијерка Ана Брнабић искритиковала сараднике који су јуче присуствовали састанку у Влади посвећеном загађењу ваздуха у Србији, а најгоре је прошао министар заштите животне средине Горан Триван.

Премијерка Брнабић је свим присутним поручила да је незадовољна њиховим радом јер је данима загађен ваздух у Србији и јавност је узнемирена.

Премијерка је рекла да је незадовољна свима, а највише је изрибала министра Горана Тривана, коме је замерила да се није довољно активирао на решавању проблема загађења ваздуха. Она је била прилично бесна због тога што се јавност узнемирила због загађења ваздуха, а они који би требало тиме да се баве не раде то на начин како би требало.

Он је ћутао и није се нешто посебно бранио, али је причао нешто о томе да би решење за загађење била употреба електричних аутомобила - каже извор и додаје да је једина особа чији је рад похвалила премијерка Брнабић директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић.

Министар Горан Триван изјавио је јуче да је ресорно министарство урадило све што је у његовој надлежности у вези са смањењем загађења ваздуха и поновио да су законски локалне самоуправе одговорне за квалитет ваздуха на својој територији, али да већина њих није донела акционе планове за његову заштиту.

- Важно је да локалне самоуправе поштују закон, а казна која постоји је довољна да би разумеле да су кажњене због нечега што нису урадиле, док висина казне у том контексту, што се мене тиче, нарочито када су планови у циљу смањења загађења у питању, нема неки нарочит значај - рекао је Триван, који је за главне кривце за аерозагађење означио загађиваче попут топлана, аутомобила и индивидуалних ложишта, као и локалне самоуправе које су у складу са Законом о заштити ваздуха дужне да израде планове квалитета ваздуха и њихово спровођење.

На састанку су били и министри и енергетике Златибор Лончар и Александар Антић, Филип Радовић, представници Београда и МУП. Потом је Брнабићева саопштила да ће Влада формирати тело које ће координирати рад свих државних органа, обавештавати јавност и предлагати мере ради заштите животне средине.

- Нема разлога за панику, нема повећања броја деце на лечењу у односу на исти период у претходним годинама. Тренутно загађење ваздуха честичног типа варира у зависности од периода дана, климатских услова и самог присуства извора загађења - саопштила је Брнабићева и додала да су највећи загађивачи кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, али нема нема драматичних промена у односу на раније године.

Котларнице и котлина су нам мука

- У последњих неколико година уложили смо више од 10 милиона евра за стварање предуслова за долазак гаса у наш град. Добили смо и донацију ЕУ за конверзију котларница градске топлане с мазута на гас и 90 одсто котларница је већ прешло на гас. У Здравственом центру следеће године ће котларница прећи с мазута на гас и биомасу, а она је један од највећих преосталих загађивача. Ове године смо одвојили 20 милиона динара како бисмо помогли грађанима у набавци котлова на гас или пелет. Ужице је до пре две године било међу три најзагађенија града, а сад је на петом-шестом месту, и то углавном зими, јер је у котлини па због атмосферског притиска ваздух не може да одлази у висину. Осим котларница, саобраћај је главни узрок загађења ваздуха у Ужицу, па ћемо мењати акциони план о квалитету ваздуха.

Ми меримо, па испадамо најгори

- Предузели смо више мера како бисмо смањили загађење, а једна је и довођење гаса како би се котларница топлане пребацила на гас и дрвну сечку, па на њу прикључили и други велики загађивачи. Канцеларија за управљање јавним улагањима ће нам уплатити милион евра за то и надамо се да ћемо до следеће грејне сезоне заменити котларницу у топлани и на централно грејање прикључити и дом здравља и две школе, чији котлови су велики загађивачи јер раде на мазут. Нисмо ми најгори, али имамо мерну станицу, за разлику од многих градова чије мерне станице не мере све параметре па испада да су чистији. Косјерић има и доста индустрије, али не знам да ли је она или су индивидуална ложишта узрок загађења ваздуха.

Градоначелници Београда, Крагујевца и Панчева ћуте

- Иако су Београд и Крагујевац два од шест градова којима се због претеране загађености ваздуха обратио заштитник грађана Зоран Пашалић са захтевом да му доставе информације о томе шта су предузели да се загађење смањи, градоначелници Београда Зоран Радојичић и Крагујевца Радомир Николић јуче нису новинаре Курира удостојили одговара шта су предузели да грађани та два града удишу чистији ваздух. Из Панчева, чији је градоначелник Саша Павлов, нам је речено да ће нам данас доставити одговоре.

Главни загађивачи су републичке институције

- Ниш је једини град јужно од Смедерева који мери стање ПМ честица. Од 2012. до данас пребацили смо 94 одсто топлане с мазута на гас и радимо све да и остатак пребацимо. Топлотну станицу Чаир гасимо и пребацујемо је на котларницу Клиничког центра, која је на гас и која постаје део градске топлане. Индивидуална ложишта су загађивачи и припремамо програм субвенција за њихову модернизацију, а главни загађивачи су републичке јавне установе над којима немамо ингеренцију, а то су Универзитет у Нишу, Правно-економски факултет и Медицински факултет, чије су котларнице на угаљ. Могли би да се прикључе на градску котларницу на гас сваког тренутка, али неће и ми не можемо да их натерамо. Комунална полиција последњих месец дана заводи ред на паркинзима како се не би стварала велика закрчења у саобраћају. У наредних 90 дана биће донет план квалитета ваздуха у Нишу.

Прочитајте ОВДЕ   има ли спаса за Србију.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА