Најновије

БЕОГРАД УСТАО НА НОГЕ ЗБОГ ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА: "После вас ће остати само рушевине и пепео" (ВИДЕО)

Иницијатива Не да(ви)мо Београд и Грађански фронт одржали су вечерас испред Скупштине града протест под називом "За чист ваздух" са кога су упозорили да ваздух "буквално убија" у многим градовима у Србији и затражили хитну примену потребних мера.

Протест против загађења у Београду (Фото: Јутјуб)

Они су за 29. јануар најавили одржавање протестних маршева за чист ваздух у Београду и многим градовима у Србији.

Уколико не буде чистог ваздуха, неће бити ни мира за партијску елиту, упозорио је представник Иницијативе Владимир Радојичић.

Он је поручио градским и републичким властима да, уколико нису у стању да реше проблем загађења ваздуха, напусте функције.

Пустите нас, ми ћемо решити проблем, објаснио је Радојичић.

Он је подсетио да је председник Србије Александар Вучић уверевао грађане да загађење траје дан или два годишње и да треба да "бирамо између ваздуха и цркавице коју он назива животним стандардом", док је премијерка Ана Брнабић рекла да нема места паници и да је формирана радна група.

Згрожени смо пребацивањем одговорности на грађане, желимо конкретне мере, нагласио је Радојичић.

Професор Физичког факултета Владимир Ђурђевић указао је да ваздух у Београду није добар годинама, а последњу деценију је то озбиљан проблем, који је прошле и ове године изашао у јавност захваљујући разним интернет апликацијама, јер оне показују да је проблем свакодневни.

Апликације су посебно валидне кад граничне вредности буду пређене за неколико пута, рекао је он и додао да треба дати и подршку другим градовима, да проблем загађења буде решен у целој земљи, а не само у Београду.

Активиста Грађанског фронта из Ваљева Љубомир Радовић рекао је да тај град држи неславни рекорд у Србији, јер је својевремено измерено 807 честица прашкасте материје по кубном метру ваздуха, а да су се становници и прошле ноћи гушили, као и претходних 50-60 дана за редом.

Наше вапаје из Ваљева нико не чује, посебно они партијски ортаци које на функције постављају СНС и СПС бандити. На срећу, грађани се буне. Кад се Београд пробуди, биће ситуација боља и за нас у мањим срединама, констатовао је Радовић.

Он је навео и алармантни податак да у Ваљеву годишње 250 људи умре од последица загађености ваздуха.

На протесту су поновљени захтеви упућени пре три месеца градоначелнику и Влади Србије, са предложеним дугорочним и краткорочним мерама, а тражи се њихова примена хитно и без одлагања.

Учесници протеста су потом отишли у шетњи до Владе Србије, где су поново оставили свој предлог мера.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА