Најновије

КАКО ЈЕ "ПУКЛА" ЉУБАВ ДВА АЛБАНСКА МОЋНИКА: Сликали су се загрљени над двоглавим орлом, а сада се "гађају" тужбама

Пре нешто више од годину дана заједно су маштали о "великој Албанији", а данас један другог позивају на суд. Овако изгледа однос актуелног албанског премијера Едија Раме и доскорашњег председника тзв. косовске владе Рамуша Харадинаја, који је за кратко време отишао у суноврат.

Рама и Харадинај (Фото: Јутјуб)

Епилог тога је тужба коју је Рама поднео у Основном суду у Приштини, у којој Харадинаја оптужује за клевету о наводној размени територија између Београда и Приштине.

Управо је ово била једна, али не и једина тема око које су се двојица албанских политичара сукобили.

Слично је било када је реч о таксама које је Приштина још крајем 2018. године увела на српску робу. Иако је испрва изгледало да косовске власти у свему томе имају подршку својих суседа, испоставило се да није баш сасвим тако.

Како је време одмицало, тензије између ово двоје политичких лидера су расле, да би епилог био ово што сада гледа јавност - сапуница у медијима, "појачана" оптужбама, тужбама и одговорима на то.

Међутим, односи између Раме и Харадинаја нису одувек били овакви. Напротив. Управо је Албанија била прва земља у коју је одлазећи косовски премијер посетио са ове функције. Ту, међутим, сарадња није стала, па су настављени стални, заједнички сусрети и састанци.

Један од њих десио се у крајем 2018. у Пећи где су две владе, на челу са Рамом и Харадинајем, одржале заједничку седницу, и где је, између осталог, албански премијер позвао Харадинаја да започне са израдом "заједничке стратегије уједињења Албанаца до 2025".

Овдашња јавност то је схватила као позив на формирање "велике Албаније", тим пре што је са тог скупа остала упечатљива фотографија двојице политичара како са руком преко руке позирају над албанском заставом.

То је, такође било време када је Харадинајева влада увела таксе на српску робу, што су албанске власти на челу са Рамом здушно подржале. Штавише, тада су смислили и да из забаве прозову Београд, па су оба кабинета, на челу са њих двојицом, позирали показивши прстима албански симбол - двоглавог орла.

Зато се и учинило да би та "љубав" могла да потраје. Ипак, десило се управо супротно.

Само неколико месеци након идеје о изради "стратегије о уједињењу Албанаца", и када се учинило да би разграничење могло да буде опција за решење косовског чвора, "пукла је тиква". Наиме, тада је Харадинај оптужио Раму, председника Србије Александра Вучића и сада већ бившу шефицу ЕУ дипломатије Федерику Могерини да су део "плана за поделу Косова", коју он иначе никада није заговарао.

То је, у исто време био и један од његових главних разлога за неслагање са косовским председником Хашимом Тачијем, а и разлог због кога је сада "попио" тужбу од Раме. Он пак, каже да је тужба неутемељена, а да Рама избегава одговорност.

Нови "обрт" стигао је данас у току дана, када је бивши албански председник Саљи Бериша појаснио да је "Београд наредио албанском премијеру Едију Рами да тужи одлазећег премијера Косова", уз оцену да је то "најновији чин издаје, у низу које је Рама починио против независног Косова".

Таксе на српску робу биле су друга ствар која је распламсала сукоб двојице политичара, који су у јавности, један другог оптуживали да лажу, и међусобно се прозивали.

Тако је Харадинај оптужио Раму да је у Белину, у априлу прошле године, на састанку коме су председавали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, тражио од њега да укине таксе.

Са друге стране, Рама је тада објашњавао да је Харадинај лагао када је то рекао, уз објашњење да нико од њега није тражио укидање, већ суспензију како би се покренуо дијалог, али и због визне либерализације за Косово.

Крајем прошле године, Харадинај је критиковао Раму због увођења друмског пореза (за коришћење националног ауто-пута) који, како је појаснио, Приштину кошта 13 милиона евра годишње, што је "само подигло баријере због којих оптужујемо једни друге".

„План“ за плату од 900 евра растурио би српску економију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА