Најновије

РУСИ ТВРДЕ: Иран је оборио украјински авион, пошто се уплашио америчких борбених ловаца Ф-35

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је Иран прошле недеље ненамерно срушио украјински авион, јер се плашио америчких ловаца.

Амерички борбени авион Ф-35 (Фото: Јутјуб)

"У ваздушном простору близу иранске границе у то време било је најмање шест борбених авиона Ф-35. Ове информације тек треба да буду потврђене, али желим да подвучем нервозу која увек прати такве ситуације", рекао је Лавров,

У авиону је погинуло свих 176 особа, а иранска војска признала да је случајно оборила украјинску летелицу.

Лавров је на својој годишњој конференцији за новинаре у Москви инцидент назвао људском грешком и рекао да не покушава никога да оправда за оно што се догодило.

Он је истакао и да је важно разумети контекст, пошто се инцидент догодио неколико сати након иранског ракетног напада на америчке базе у Ираку. Иранске снаге су тада биле спремне за неку врсту америчке војне одмазде.

"Постоје информације да су Иранци очекивали још један амерички напад, али нису знали у којем ће га облику извести", рекао је Лавров.

Хамнеи позива народ на јединство

Предводећи молитву петком, први пут након осам година, ирански врховни вођа Али Хамнеи рекао је да Иран треба да предузме мере како би у будућности избегао "трагедије" попут несреће путничког авиона.

Ајатолах је позвао на јединство Иранце који су масовно тражили оставку владе, огорчени што је режим три дана скривао војну одговорност за несрећу авиона у којем су погинули бројни ирански држављани.

"Европским државама не може се веровати", рекао је ајатолах хиљадама верника.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА