Најновије

ЈУРИШАЛИ НА ПАРЛАМЕНТ: Антивладини протести у Бејруту прерасли у насиље! (ВИДЕО)

Полиција је користила сузавце и водене топове да растера антивладине демонстранте који су покушали доћи до парламента. Либан нема владу од оставке премијера Сада Харирија 29. октобра.

Бејрут (Фото: Јутјуб)

Либанске снаге користиле су сузавце и водене топове да распрше антивладине демонстранте који су покушавали доћи до Трга мученика, где се већ месецима одржавају протести на којима се тражи промена политичког и финансијског система. 

Демонстранти су у суботу кренули марширати према центру града, али пре него што су покушали да скрену на пут која води до парламента, десеци њих почели су бацати камење, те ишчупане клупе и саобраћајне знакове на снаге сигурности које чувају ову институцију, објавили су локални медији. 

Полиција је користила два водена топа и сузавце како би растерала демонстранте. 

"Директни и насилни сукоб се одвија са полицијом за разбијање немира на једном од улаза у парламент", објавила је полиција на Твитеру. 

"Молимо мирољубиве демонстранте да се склоне са места нереда због њихове сигурности."

Фоторепортер агенције АФП навео је да је видио младе људе како чупају апарате за плаћање паркинга. Такође је видио како се десетак људи онесвестило због сузавца. 

Пад вредности валуте

Либан нема владу од оставке премијера Саада Харирија 29. октобра, поднесене после две седмице протеста због корупције и лоше владавине.

Паника и гњев завладали су у јавности јер је локална валута посљедњих седмица изгубила више од 60 процената вриједности.

Банке су увеле незванично ограничење исплате долара и трансфера стране валуте у иностранство. Гњев и немири су подстакли забринутост да би политичка, економска, финансијска и социјална криза могла да се отме контроли.

Демонстранти су већ унапријед одбацили нову владу, рекавши да, иако ће је чинити експерти, именовале су их политичке групе које се криве за проблем Либана. Протестни покрет инсистира да владу чине независне технократе.

Прочитајте ОВДЕ   где су још данас одржани протести у свету.

Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА