Најновије

РУСЕ НИШТА НЕ МОЖЕ ЗАДРЖАТИ: Погледајте како је прошао још један "блиски сусрет“ руске и америчке војске у Сирији! (ВИДЕО)

Западни медији јављају да су америчке снаге „блокирале руски војни конвој који је ове недеље прошао кроз једну од његових контролних точака на североистоку Сирије, узрокујући озбиљну саобраћајну гужву у близини ирачке границе“.

Руски конвој у Сирији (Фото: Јутјуб)

Према Сиријској опсерваторији за људска права из Лондона, америчке су снаге одбиле пропустити руски војни конвој да прође кроз контролни пункт у пограничном граду Ал-Маликија који се налази североисточно од Ал-Хасаке у подручју нафтних поља Рмеилан, на самом североистоку Сиријске Арапске Републике.

Међутим, фотографије објављене на интернету показују како је руски војни конвој на крају ипак прошао поред америчке војске и наставио пут кроз нафтна поља до ирачке границе.

“Америчка патрола је покушала блокирала је руску. Настала је блокада саобраћаја, а проблем су решили локални Курди“, јавља курдска агенција АНА Њуз, не износећи више детаља. Према агенцији, инцидент се догодио на путу која води од Камишлија према ирачкој граници на североистоку Сирије, где је и даље присутна америчка војска која тамо држи нафтна поља, а Русија и Турска имају споразум о патролирању како би надзирали примирје између Турске и курдских YПГ милиција.

Према другој верзији, Сиријска опсерваторија за људска права је јуче известила како су америчке снаге покушале зауставити напредовање војног конвоја руске војске састављеног од око 40 возила који је кренуо према граду Тал Тамр у покрајини Хасака.

На видеозапису видимо како је америчка војска изазвала застој на путу између града Хасаке и руралних подручја истоимене провинције.

СОХР тврди како су америчке снаге одбиле допустити руском војном конвоју, који није био део уобичајене патроле с турским снагама у којем обично буду два до три возила, а не 40, да прође кроз „њихов“ контролни пункт у граду Ал-Маликија, смештеном североисточно од Хасаке.

Извор додаје да је инцидент изазвао напетост, али су посредовале јединице сиријских Курда, којима је преко потребна заштита у Тал Тамру, где су готово свакодневно изложени нападима протурских исламистичких милиција.

YПГ снаге су наводно увериле руске војнике да напусте то подручје и крену према граду Аин Иса, те да од тамо дођу до града Тал Тамр, где већ имају војну базу.

14. јануара је америчка патрола спречила и пролазак руских трупа које су намеравале прећи пут између градова Хасака и Камишли, што је изазвало вербални спор између две стране.

На крају је руски конвој прошао поред америчких снага, које су стајале поред пута, те стигао у Тел Тамр, град на североистоку Сирије с великом хришћанском мањином.

Подсетимо, у децембру се догодио први инцидент између војске Русије и Сједињених Држава у Сирији. Догодило се то такође у граду Тел Тамр. Како је тада известио СОХР, америчка патрола је у пратњи тумача стигла је у Тел Тамр, „како би добила неке информације”.

Међутим, локални становници, већином Курди и Арапи племена Ал-Шарабин, напали су америчке трупе, оптужујући их за издају курдског и арапског народа.

Руска војска стигла је на место сукоба и између њих и америчких војника настао је спор који је прерастао у свађу. Срећом, странке су се суздржале од кориштења оружја, чак и у превентивне сврхе. Након што су разјаснили однос повишеним тоновима и користећи „вештине борбе рукама“, војске две светске силе су се разишле без накнадних жалби на вишим војним инстанцама.

О јучерашњем инциденту је најтачнију верзију дала локална курдска агенција Норт Прес, која је објавила информације о инциденту и навела како је спор трајао око четврт сата, те како проблем је решен. Осим тога, објавила је и снимке проласка руског војног конвоја поред америчке патроле и потврдила да је стигао у Тел Тамр.

Прочитајте ОВДЕ   какви су то роботи стигли у Сирију.

Извор: logicno. com/Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА