Најновије

ДСС ПРОТИВ БОЈКОТА: Милош Јовановић о изборима и покрету 'Метла 2020'

Мислим да бојкот избора никако не може да допринесе бољитку земље и плашим се да би био оно што је 2017. било гласање за Белог Прелетачевића - дакле пуцање у празно. Ипак, није лако ни изаћи на овакве изборе, медијска слика је лоша, политички живот једва да постоји, воде се прљаве кампање... Али између два зла морамо да бирамо мање, каже у разговору за Информер Милош Јовановић, лидер ДСС и члан председништва Покрета 'Метла 2020'.

Милош Јовановић (Фото: Јутјуб)

- Коначну одлуку донећемо колективно у покрету када избори буду расписани или мало раније. С обзиром на то да се у Србији не зна шта носи дан, а шта ноћ, нисмо хтели да брзамо. Ипак, и због става о бојкоту и због мог темперамента који не одустаје пре борбе, ближи сам изласку на изборе. Не желим да остављам Србију ни Вучићу ни Ђиласу.

Скупштина вам је сада ближа са најављеним нижим цензусом од три одсто?

- Ако изађемо на изборе, борићемо се до последњег атома за најбољи резултат, па нек буде и три и шест и 22 одсто. Није поента шта је мени добро, већ шта је добро за Србију. Чињеница је да ова мера математички олакшава посао свакоме ко изађе на изборе, а није власт. Али тако важне одлуке не доносе се политикантски, нити је на председнику државе да мења закон. Неопходна је широка јавна расправа. Такође, није добра идеја ни уситњавање политичке сцене.

Па шта предлажете?

- Годинама се залажем за промену изборног система на већински. Да гласамо за човека по имену и презимену. Ако желимо да уредимо државу, морамо да разбијемо политичку моћ странака које не смеју да буду мале окупационе војске које тлаче Србију.

Зашто 'Метла'? Да ли је користите и код куће?

- Користим је у дворишту своје зграде заједно с комшијама, јер се ред одржава метлом. Промене су неопходне, имамо партијску државу, партијско запошљавање, корупцију, таблоидизацију... Волео бих да грађани схвате да не мора све овако да изгледа и да је метла у њиховим рукама, да имају одговорност и моћ да мењају ствари. Јер грађани заслужују боље.

Срби и СПЦ сада су угрожени у Црној Гори?

- Балкан се може стабилизовати на два начина. Или ћете раздробити Србију до краја или ће Србија бити снажна и јака. Последњих 30 година присуствујемо процесу српских пораза и дробљењу Србије. И ово у Црној Гори је једна етапа у том низу. Мило Ђукановић прави црногорски идентитет науштрб српског. То јесте антисрпска политика. Београд мора да направи озбиљну стратегију за јачање Србије да би била у стању да заштити свој народ свуда где је угрожен, од Црне Горе, преко Републике Српске, до Косова.

Вук Јеремић вас је прозвао да сте 'четка и метла' алудирајући на Шећероског...

- Не мислим да на лудило треба одговарати лудилом, нити на прљаву кампању истом мером. Не бавим се другима, па ми је занимљиво зашто се други баве нама ако смо тако 'безначајни'? Боримо се најбоље што знамо и зато спавам као беба.

Нисте подржали протесте опозиције? Зашто?

- Не мислим да су вешала и моторне тестере начин да се Србија мења. Ја бирам метлу! Подржали смо почетак протеста када је нападнут Борко Стефановић јер нико у Србији не сме да буде мета. Убрзо смо схватили да начин на који се протести воде неће дати добре резултате.

Ни Запад вас не зове на састанке о изборима...

- Запад тражи вазале у Србији. Наш став је јасан - немам ја шта са странцима да причам о условима у Србији. Ко је Тања Фајон да мене Србина учи било чему?! Србија мало дуже постоји и мало је озбиљнија држава, уз дужно поштовање према Словенији и Словенцима. Мора да се зна ко коси, а ко воду носи. Нисам ни знао ко су ти људи док их нисам изгуглао. И она и онај Филкен... што звучи као неки хотел. Нека хвала, имате ви довољно ваших проблема, ми ћемо сами да решавамо своје.

Немачки посланик напао Фишера због бомбардовања Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА